„Високо напрежение“: Разногласия в коалицията преди обсъждането на антикризисните мерки

23:00, 17 май 22 / Политика 25 1796 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерите на партиите от управлението си събраха във вторник на коалиционен съвет, за да обсъдят антикризисните мерки, които правителството да въведе. Още преди срещата обаче стана ясно, че коалиционните партньори имат разминавания в предложенията.

От „Има такъв народ“  пък обвиниха „Продължаваме промяната“ в координирани лъжи и брутална реакция след поста на Слави Трифонов от снощи. В него лидерът на ИТН обяви, че вв управлението на страната напоследък стават непонятни неща, а ПП взима решения без да се допитва до партньорите си. Днес от партията на Кирил Петков обявиха, че именно хората на Слави Трифонов не присъстват на коалиционните срещи, а министър Даниел Лорер обяви изказването му като „мрън-мрън“.

Разминавания има и по самите мерки

Вчера от „Продължаваме промяната“ обяви, че са изготвили 14 мерки за справяне с кризата на стойност 2 млрд. лв. Те предлагат от 1 юли тази година минималната пенсия да се вдигне от 370 на 450 лв. Максималната пенсия да се обвърже с максималния осигурителен праг и да достигне 3400 лв. при 1500 лв. в момента. Преизчисление на пенсиите от 1 октомври на база на промяна на швейцарското правило, което предвижда 50% от увеличението на инфлацията и 50% от увеличението на осигурителния доход.

Увеличаване на данъчното облекчение за работещите родители от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 лв. на 1200 лв. за две деца. Отстъпка от 25 стотинки на литър за до 50 л. месечно за всички видове горива. Намаляване на ДДС на парното и топлата вода, вдигане на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв. Освобождаване от акцизи на електричество и природен газ, които се използват за моторно гориво.

БСП подкрепи мерките и ги припозна като свои. Освен тях обаче социалистите ще настояват за увеличение на минималната заплата на 760 лв. и 0% ДДС на хляба. Левицата се ангажира и с две законодателни инициативи -  облагане и свръхпечалбата на енергийните компании - както производители, така и търговци; и за улесняване на вноса на зърно, слънчоглед и олио от Украйна през пристанищата.

От „Демократична България“ държат на увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС, но вярват, че ще има консенсус и намаляване на лихвата по забавени плащания. „За нас е важно да има намаление на ДДС върху регулираните цени, каквито са парното и газа, защото това автоматично означава по-ниски цени за крайните потребители“, заяви Владислав Панев, цитиран от „Клуб“ Z.

Минути преди коалиционния съвет „Има такъв народ“ излезе със собствени 11 антикризисни предложения, като обявиха, че са били изненадани от мерките на ПП.

Сред тях са 5% ДДС за газ, ток, вода и парно за количеството, потребено от всяко домакинство средно за предходната година, a количеството над това да се облага със стандартните 20%. От партията предлагат още намаляване на данъчната печалба със сумата на инвестицията в дълготрайни активи за текущата година

Освобождаване от корпоративен данък на стартиращи компании за първите три години, през които не са свързани лица. Предоставяне на възможност за ускорена данъчна амортизация на новозакупени активи. Въвеждане на необлагаем минимум в размер на 500 лв., считано от 1 юли. Диференцирана ставка на ДДС в размер на 5% за производители на плодове и зеленчуци, както и на биопроизводство от 1 юли за срок до 2 години. Диференцирана ставка в размер на 0% ДДС за производство на хляб и хлебни продукти за период до 2 години, считано от 1 юли. Диференцирана ставка на ДДС в размер на 5% за книги - постоянна мярка.Преразглеждане на всички договори за концесии в енергийния сектор, водоснабдяване и други със стратегическо значение за националната сигурност; Децентрализация на бюджетните приходи към общините - 2,5% от данъка общ доход да се насочат към общините, където се извършва независима икономическа дейност; До края на юни въвеждане на мълчаливото съгласие, пише „Сега“.

По-рано днес правителството предложи 8 мерки за намаляване цените на горивата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама