„Недостатъчни мерки“: Протестът на превозвачите остава, но без блокади

18:43, 17 май 22 / Политика 25 1446 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителство и превозвачи възстановиха диалога, но транспортният бранш излиза на протест на 18 май. Демонстрациите ще започнат в 09.00 часа, за да не засегнат провеждането на матурите в страната. Протести ще има в големите градове, а шествия - по граничните пунктове, няма обаче да има блокади. Това стана ясно след втората среща между властта и превозвачите. При първата браншът напусна с думите, че е обиден от отношението на премиера. Последваха и национални протести с блокади на пътища в столицата и още няколко града, както и взаимни искания за оставки.

Исканията на превозвачите към управялващите остават непроменени - одит на ТОЛ системата, разширение на обхвата за субсидиране - да бъдат включени и нерентабилните автобусни линии. След срещата от бранша обявиха, че няма решения засега, но и диалогът продъжава. 

Междувременно правителството обяви, че планира да премахне акциза върху газа, метана и пропан-бутана, за да намали цената на горивата. От бранша обаче коментираха, че тази мярка не е достатъчна и настояват и другите им искания да бъдат изпълнени.

Ето какви мерки обяви кабинетът срещу високите цени на горивата, с които да бъдат подкрепени бизнесът и потребителите:

 

Намаляване цената на биодобавката

Министерството на транспорта и съобщенията е постигнало договорка с Националната асоциация по биогорива в България, че компаниите ще предоставят за българския пазар добавката със 150-200 долара на тон по-ниско от цената на спот пазара. Предложението важи за юли, август и септември 2022. По този начин се очаква ефектът от биодобавката върху крайната цена на горивата да бъде силно намален. 

Премахване на акциза за природен газ, втечнен нефтен газ (пропан-бутан) и метан

Това ще даде възможност за намаляване на цената на килограм втечнен нефтен газ от 34 стотинки/кг допълнително на тези горива, които много от българските превозвачи използват, както и много крайни собственици на автомобили. 

Намаляване на ДДС на природен газ и втечнен нефтен газ на 9%   

Тази мярка се допълва и с вече обявената мярка за покачване на минималния праг за задължителна регистрация по ДДС до праг от 100 000 лв., с което се създаде облекчение за малките транспортни фирми.

Законодателни промени във връзка с неточно отчитане през тол системата

Със законопроект се променя механизмът на санкционирането, като се въвежда справедлив и облекчен метод на разграничение на неволните от истинските нарушения. 

Когато не функционира системата, законът е категоричен, че никой нищо не заплаща. Във всички останали случаи на изключено устройство на невнимание или дължащо се на техническа повреда, ще се прилага нов механизъм, без санкция на превозвачите. Дава им се възможност да декларират чрез своя доставчик, че се касае за техническа грешка и ще заплатят определена в тарифата такса. 

Осигуряване на предвидимост при промяна на тарифите 

Направено е предложение от превозвачите да се осигури предвидимост на промените в тарифата и обхвата на тол таксуването, като се даде минимум шест месеца транзитен период, в който превозвачите да могат да изменят договорите си и да предвидят евентуалното увеличение в цената на услугите си.

Създадени са и две работни групи, които да извършат правен и икономически анализ на тол системата, заради изразеното от превозвачите съмнение за нейната работа. Работата им ще завърши с писмени доклади, въз основа на които ще бъдат взети последващи решения. 

Изключено е да се говори и за въвеждането на по-скъпи ставки за преминаване на пътя за транзитния трафик, тъй като и това е категорично забранено от Европа, посочват от пресслужбата на кабинета. 

Промени във връзка със системата за компенсиране и субсидиране на обществения транспорт

Един от начините да се стимулира ползването на обществен транспорт е да се компенсират разликите в цените на билетите за различни социални групи. Констатациите на Министерството на транспорта и съобщенията  са, че системата на разпределение на компенсации и субсидии, действаща към момента, позволява различни тълкувания и недобри практики. В поредицата от срещи между министър Николай Събев и превозвачите, проведени след 10 май, участниците в срещите стигнаха до извода, че е най-добре да се следват стриктно разпоредбите на Регламент 1370/2002 на ЕС.

Припомняме, че превозвачите имат намерение да излязат на протест в утрешния ден заради високите цени на горивата и обхвата на тол системата. Дали демонстрацията ще се проведе, или ще бъде отменена след представените мерки, ще стане ясно след разговорите с премиера Кирил Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 02:38, 18 май 22

От тикток ако гледат, за тях пиша ,моля да не ме сврзват с никакви числа, фолк, поп, политика, чалгий, приятелства, и т н моля да не ме сврзват с никакви числа. въобще да не ме свързват с хората.

2 Анонимен 02:39, 18 май 22

От тикток ако гледат, за тях пиша ,моля да не ме сврзват с никакви числа, фолк, поп, политика, чалгий, приятелства, и т н моля да не ме сврзват с никакви числа. въобще да не ме свързват с хората.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама