Излязоха отговорите на матурата по БЕЛ

16:10, 18 май 22 25 4347 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от провелата се днес матура по български език и литература. 

Зрелостниците писаха интерпретативното съчинение на тема „Споменът - скръб и утеха“ по стихотворението „Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов.

Учениците имаха право да изберат и есе, а неговата тема бе „Силата на думите”. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения, съобщиха от МОН.

Над 46 хил. зрелостници се явиха на Държавен зрелостен изпит по български език и литература. Рано тази сутрин в просветното ведомство беше генериран теста сред близо 6 млн. комбинации. За интерпретативното съчинение и есето се падна общата тема номер 13. Реално обаче тази година за първи път зрелостниците ще избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение. 

30 точки от 100 ще трябват за тройка на матурата

И през тази година максималният брой точки на матурата е 100. Съчинението или есето носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече са само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор.

46 661 младежи подадоха заявления за явяване на днешния изпит. До него бяха допуснати 44 206 зрелостници. Останалите не са завършили успешно XII клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97% от допуснатите.

Един карантиниран зрелостник се е включил в изпита в Габрово при спазване на всички санитарно-хигиенни препоръки на Министерството на здравеопазването.

Досега в МОН са постъпили пет сигнала за нарушения. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

Днес се проведе матура в 736 училища. Навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама