Русия се похвали, че използва ново поколение лазерни оръжия в Украйна

08:24, 19 май 22 25 1567 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия използва лазерно оръжие при военните си действия в Украйна, заяви руският вицепремиер Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

Става въпрос за лазерния комплекс „Задира, който може да поразява цели на разстояние до пет километра.

На въпрос дали в Украйна се използват подобни оръжия, Борисов отговори: „Да. Там вече се използват първите прототипи“. Той поясни, че най-новият лазерен комплекс „Задира“ е по-мощен от предшественика си „Пересвет“, който може да заслепи разузнавателни спътници на разстояние до 1500 километра.

„Ако „Пересвет“ заслепява, то новото поколение лазерни оръжия водят до физическо унищожаване на целта - термично унищожаване. Тя просто изгаря“, каза Борисов за руската държавна телевизия.


„Задира“ нанася физически поражения по обекти, отдалечени на разстояние до 5 километра, като оказва топлинно въздействие. По думите на Борисов такъв комплекс може „свободно да сваля различни класове дронове“, като избягва изразходването на скъпи ракети от типа „Панцир“.

Ако казаното от Борисов е вярно, то това би означавало, че руската армия е постигнала значителен напредък в развитието на лазерни оръжия. Област, която е от съществен интерес и за други водещи сили като САЩ и Китай.

През 2020 г. американският флот съобщава за успешен тест на лазерно оръжие, използвано от кораба „Портланд“. При изпитанието е унищожен малък дрон на близко разстояние, припомня Ройтерс.

Зеленски: Това е свидетелство за провала на руското нашествие 

Пропагандните твърдения на Русия за използването на ново „чудесно оръжие“ свидетелстват за пълния провал на нашествието ѝ в Украйна, заяви тази нощ украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение, цитирано от УНИАН.

По думите му внимание привлича фактът, че на руската армия се налага да икономисва ракети, след като е изстреляла по Украйна над 2000, които явно са били „основната част от техния запас от ракети“. Зеленски отбеляза, че с повечето от руските ракетни удари досега е била унищожавана гражданска инфраструктура „без какъвто и да било стратегически военен резултат“.

Според украинския президент всички са видели как воюва Русия - с неопитни войници на срочна служба, с мародери, които „за първи път виждат нормална битова техника“, със стара съветска бронетехника без съвременна защита и забранени фосфорни бомби, които опожаряват училища и жилищни сгради.

Володимир Зеленски припомни, че в пропагандата на нацистка Германия е има термин „вундервафе“, т.е. „чудесно оръжие”. И сега Русия, колкото по-ясно осъзнава, че няма шансове във войната, толкова повече говори за някакво ново оръжие, което да осигури прелом във войната. „Всичко това свидетелства за пълния провал на нашествието“, заяви президентът на Украйна, цитиран от БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама