„Колкото е необходимо“: Еврокомисар пак на среща с Кирил Петков

16:45, 19 май 22 / Политика 25 1510 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Kомисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи отново беше на кратко работно посещение у нас.

Той се срещна с премиера Кирил Петков. В Министерския съвет двамата обсъдиха актуални въпроси от европейския дневен ред. Европейската политика в региона на Югоизточна Европа и войната в Украйна също бяха сред темите, дискутирани на срещата. В рамките на разговора премиерът Кирил Петков посочи, че България и занапред ще продължава да има активна роля за стабилността и просперитета в Югоизточна Европа, съобщиха от правителствената служба.

Натискът България да премахне ветото над Северна Македония се засилва

Припомняме, че Вархей бе на посещение у нас преди по-малко от месец (на 26 април). Преди това в края на месец март, Оливер Вархеи отново бе на визита в страната ни. Отношенията между България и Република Северна Македония бяха сред основните теми при срещите му с премиера Кирил Петков и президента Румен Радев. При последното си посещение комисарят обяви, че ще идва в София колкото често е необходимо, за да може да се стигне до вдигане на българското вето за членството на Северна Македония в ЕС до края на юни.  

Макрон насърчава България и РСМ да продължат диалога по спора

Междувременно днес от кабинета на френския президент Еманюел Макрон публикуваха съобщение за вчерашния му разговор с Румен Радев, Кирил Петков и премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

„Целта на тези три разговора, които се проведоха в момент, когато Франция председателства Съвета на Европейския съюз, беше да се насърчат двете страни да продължат бързо диалога по спора между тях“, се казва в съобщението от кабинета на Макрон.

Президентът на републиката потвърди ангажимента си за европейската перспектива на Западните Балкани, особено в контекста на дестабилизацията на европейския континент“, пише още в съобщението, цитирано от БГНЕС.

„В интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна кандидат за член на ЕС да отстоява европейските ценности, свързани с правата на нейните граждани, и България очаква категорични резултати от страна на Република Северна Македония в тази насока, преди да даде съгласието си за започване на преговори“, посочи по време на разговора българският държавен глава, цитиран от прессекретариата си. 

Румен Радев е посочил също така, че между България и Република Северна Македония е било постигнато съгласие за изготвяне на пътна карта, която да очертае краткосрочни и дългосрочни цели, чието изпълнение да придвижи напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. По думите му, обаче, все още няма резултати в тази насока. Очакването на страната ни за правно обвързващи гаранции, които да залегнат в преговорната рамка за Република Северна Македония и да гарантират изпълнението на поетите ангажименти от страна на РСМ, също е било отбелязано от президента. 

Румен Радев е подчертал също така, че неизпълнението на Двустранния договор за приятелство и добросъседство и сътрудничество от страна на РСМ, 5 години след неговото подписване, изисква конкретни стъпки и резултати, изпълнението на които да възстанови и укрепи доверието ни.

Президентът Еманюел Макрон пък е изразил готовността на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности до получаването на предплатените от България изтребители F-16.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама