Андрей Арнаудов: Днес живеем по-зле, защото не се работи по демографията

11:21, 19 май 22 25 1199 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Национална дискусия по демографските въпроси „Демографията няма цена“ организира Движение за национална кауза (ДНК) на 9 юни в София. Конференцията е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и е с участието на изпълнителната власт и работодатели. Целта на форума е да се набележат конкретни приоритети за преодоляване на демографската криза, по които да се работи. Това заяви в ефира на БНТ основателят на ДНК Андрей Арнаудов.

ДНК организира национална дискусия за справяне с демографската криза

Въпросът с демографията не е в това, че след 50 или 100 години има опасност да няма българи, а в това, че днес живеем по-зле, защото не се прави нищо по демографията. Защо нямаме кадрови потенциал в политиката, държавната администрация - защото голям процент от хората в активна възраст са извън България. Това са всякакви хора - някои от тях са много качествени хора, които могат да са лидери и да поемат важни позиции. И тях ги няма! Така че демографията е свързана с това, че днес живеем по-зле, че икономиката не произвежда толкова, че работодателите непрекъснато търсят нови качествени кадри за всякакви позиции, а тези хора ги няма“, подчерта Арнаудов.

Той представи социологическо изследване на „Тренд“, направено по поръчка на ДНК, според което около 70% от българите смятат демографията за много важна тема, но 83% от гражданите не са запознати с държавната политика за борба с демографската криза.

Според Андрей Арнаудов настоящата Демографска стратегия не работи, а трябва да се набележат ясни приоритети и да се определят отговорните за изпълнението им институции.

„Вие вярвате ли наистина, че последните 30 години има демографска политика в България? Имаме Демографска стратегия - това е документ от 130-140 страници, абсолютно неразбираем. За изпълнението му отговарят над 25 институции, няма конкретни приоритети - това е прекрасен начин нещо да не се случи. Ако искаме да имаме работеща Демографска стратегия, трябва да има 4-5 приоритета и това ще е работата ни на 9 юни да се помисли кои биха могли да са приоритетите и кои институции отговарят за тях, заяви той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама