Наказание за „Ергенът“ и bTV поиска СЕМ

14:29, 19 май 22 25 3438 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Санкция заради риалити предаването „Ергенът“ ще получи bTV, тъй като съдържанието му е неблагоприятно за детската аудитория. Ще бъдат наложени и административни наказания на телевизията, тъй като едва в 5-ия епизод е обозначила, че в шоуто има продуктово позициониране, което е форма на реклама. Това реши обновеният състав на Съвета за електронни медии (СЕМ), който се събра на първото си заседание днес и го излъчи на живо в платформата ZOOM. По закон заседанията на СЕМ са публични.

Така за първи път в нова роля влязоха избраните преди седмица Пролет Велкова и Симона Велева от парламентарната квота и Габриела Наплатанова, назначена от квотата на президента Румен Радев. Соня Момчилова - също избрана от Радев, водеше заседанието като председател на СЕМ, а Галина Георгиева отсъстваше.

След „Ергенът“ и бабите вече не мрънкат за сватба на внуците

Мониторингът на „Ергенът“, който беше представен на членовете, показва, че еротиката има сериозно присъствие в предаването. Същевременно зрителите обсъждат участничките, както и морала им още от старта на шоуто. Наричат го „пошло, сексистко шоу, което залага на воайорски похвати, унизителен за жените формат“, пише в доклада на СЕМ, цитиран от „24 часа“.

В Съвета са пристигнали 44 писма на зрители, като всичките са критични към предаването. В тях го определят по следния начин: „прилича на харем, грозно, пошло, вулгарно, това не е моралът на българската девойка, отвратителни послания, които не бива да бъдат допускани до екран“. Някои от зрителите са реагирали негативно и на употребата на алкохол, която се вижда на екрана, което впрочем е нарушение и на медийния закон, и на Закона за здравето, обсъдиха в СЕМ.

Писмата срещу „Ергенът“ нарастват внезапно след последния епизод, излъчен на 13 май. Тогава участничка напада друга, нарича я българска злобарка“ и я залива с чаша вода. Именно след това са пратени 35 от писмата срещу шоуто.

Това е и епизодът, след който Соня Момчилова решава, че трябва да коментира предаването, както самата тя обясни.

Според Габриела Наплатанова, бивша журналистка в bTV, членовете на СЕМ не трябва да забравят, че телевизията има функцията да забавлява и че по конкурентни телевизии са минавали далеч по-скандални формати.

Пролет Велкова обясни, че е съгласна с всички определения на зрителите за формата и предложи СЕМ да напише писмо до bTV с мнение как оценява този формат и как членовете смятат, че той въздейства върху млади хора.

Според Симона Велева този тип предавания с оглед и на часовия диапазон, в който се излъчва (21.00 ч.), може да повлияят отрицателно на подрастващите. „От възпитателна гледна точка има какво да се желае”, каза тя.

Момчилова смята, че е нарушен чл. 17, т. А от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата. Затова според нея би било демагогия и абдикация от функцията им и като членове на СЕМ, и като родители, ако не поискат максимална санкция. Момчилова отговори индиректно и на Наплатанова, като обясни, че телевизията отдавна не е източник на забавление, тъй като утвърждава поведенчески модели. „Демонстрира се кичозен хедонизъм“, каза Момчилова за „Ергенът“.

До онзи ден мислела да не коментира, тъй като намесата в съдържанието на търговските медии не е работа на СЕМ. Но предаването не било обозначено със знак, ограничаващ възрастта на зрителите, въпреки че се излъчва в слота, в който се показват семейни формати. И разказа какво е видяла в шоуто:

- Интелектуалният багаж на участничките е демонстриран в предаването, което било тъжно.

- Епизодът на Разпети петък бил с плажни игри и любовни ласки. „Разбира се, всеки може да не зачита факта, че голяма част от населението е християнски ориентирано“, каза Момчилова.

- Неописуема агресия между участничките.

- По думите ѝ то може да се излъчва в друг час. Не би било толкова тежко за децата, след като се излъчва и в други страни, ако България не е на първо място по детска смъртност, по педофилия, по ниско образование.

Според Момчилова шоуто може да има „брутални и драстични последици върху детската психика“. Психолог от столично училище ѝ се обадил, за да ѝ разкаже как децата си играят на „Ергенът“. Накрая председателката на СЕМ обяви предаването за „интелектуален холокост“.

Членовете на СЕМ се обединиха около това да поканят телевизията на разговор, а санкцията, която ще ѝ наложат, ще бъде обсъдена на следващо заседание.

Междувременно Симона Велева предложи СЕМ да прави мониторинг на начина на отразяване на войната в Украйна от медиите у нас. Според нея този мониторинг трябва да е от началото на войната досега, като се прави по ключови теми, тъй като периодът е много голям.

Наплатанова поиска мониторингът да бъде съчетан със социологическо изследване, което да покаже как и откъде българите се информират за войната, как формират своето отношение към войната и какви ще са евентуалните последиците на войната върху България.

Пролет Велкова пожела на всички да направят усилие СЕМ да бъде по-отворен към обществото и медиите да се чувстват свободни. По думите ѝ плурализмът трябва да е ключов принцип, около който да организират работата си оттук нататък.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама