Газът от САЩ може да пристигне и със суапови сделки

18:34, 19 май 22 / Политика 25 924 Шрифт:
Ирина Иванова

Още през януари са били поискани оферти от всички американски доставчици на втечнен природен газ, а след спирането на руския газ за България в края на април е било избрано най-ниското ценово предложение. Цената на газа от САЩ е по-ниска спрямо формулата на „Газпром“, прилагана до спирането на руските доставки, но финалната стойност ще стане видна от заявлението на „Булгаргаз“ за цената през юни, която зависи и от таксите за регазификация и транспортирането на суровината по газопреносните мрежи. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в отговор на редица въпроси на депутатите от парламентарната комисия по енергетика по време на заседанието ѝ в четвъртък.

Донфрид: САЩ протяга ръка на България, когато Русия затръшна вратите

По думите му финалната цена, предвид таксите, ще е видна от заявлението на „Булгаргаз“ колко да струва синьото гориво през юни. Договорът е подписан от „Булгаргаз“, ясно е къде ще пристигнат двата танкера, но конкретните точки не могат да се кажат, както и коя точно е фирмата, възможни са и суапови сделки за доставката на американския втечнен газ.

Услуга в пълен мащаб

От думите му стана ясно, че „Булгаргаз“ е поискал оферти за услуга в пълен мащаб – с доставка до конкретна точка, което освобождава газовия доставчик от необходимостта да има резервиран капацитет за ползване на газова инфраструктура. Николов отбеляза, че при изпълнение на дългосрочния договор с „Газпром“ не е било необходимо „Булгаргаз“ да резервира такива капацитети, ако няма да ги ползва, защото това би означавало разходи, които са утежняват цените за крайните потребители. Същото се отнася и за осигуряване на повече от необходимите за страната количества, обясни той в отговор на нападките от ГЕРБ защо държавното дружество няма резервирани капацитети на терминали или тръбопроводи.

Николов посочи, че количествата азерски газ до пълния им договорен обем, които се очаква да започнат да идват от 1 юли, няма да се купуват по формулата от договора. Това ще става по пазарни цени, които обаче са по-ниски от тези на „Газпром експорт“. Всички възможни трасета за доставката на тези обеми може да бъдат използвани, заяви още енергийният министър, цитиран от „Mediapool“.

Допълнителният азерски газ на цени, не по-лоши от „Газпром

„Поставени сме в трудна преговорна позиция, когато не е спазен договорът в цялост (за азерския газ). Ако въпросът (за пълните доставки) зависи от търговската експлоатация на газовата връзка (с Гърция – от Комотини до Стара Загора), означава, че не може (допълнителните количества отвъд анекса за намаляването им до изграждането на интерконектора) да са на договорна цена. Но няма да са на по-лоша цена от тази на „Газпром“, заяви Александър Николов в отговор на въпросите на депутатите от ГЕРБ Теменужка Петкова, която бе енергиен министър на Бойко Борисов, и от Рамадан Аталай (ДПС).

Петков: Корабите с американски газ вече са потеглили

Министърът декларира, че във всичките действия на правителството се пази търговският интерес на България и „Булгаргаз“. По думите му държавното дружество продължава да пуска заявки за доставки към „Газпром експорт“, въпреки обявеното от руския монополист спиране на кранчето за България. Тези заявки обаче не се изпълняват, посочи енергийният министър.

По думите му „България следва да се възползва от всички инфраструктурни решения за внос на газ от съседни държави“. Турция като възможна дестинация и с наличен капацитет е вариант“, каза той в отговор на депутата от БСП Драгомир Стойнев подписано ли е междусистемно споразумение между газовите оператори на България „Булгартрансгаз“ и на Турция БОТАШ, което да позволи внос на газ от южната ни съседка по старата тръба от Трансбалканския газопровод. Тя бе освободена от „Газпром“ след пренасочване на доставките за България, Гърция и Северна Македония по „Турски поток“.

Работи се по изпълнение на търговската функция на двата оператора. Една от основните причини за бавенето на междустистемното споразумение е разминаване на турското с европейското законодателство“, каза Николов и обясни, че става въпрос за това, че БОТАШ е едновременно и газов оператор и търговец на газ, което противоречи на европейските изисквания.

Енергийният министър декларира, че „всяка държава около нас е потенциален дългосрочен партньор на България“ за газовите доставки.

Възможни проблеми със запълването на „Чирен

В отговор на друг въпрос Николов каза, че газохранилището в Чирен е пълно 21%, но не можа да се ангажира с нивото на нагнетяване на запаси за следващата зима. „Запълването на Чирен зависи от изпълнението на дългосрочните договори, още е активен договорът с „Газпром“, нагнетяването зависи от получаваните количества. Ако те не идват, трудно може да се изпълняват и доставки, и нагнетяване. Но се прави всичко възможно за сигурността на доставките и за поносимостта на цените. Когато „Газпром“ не изпълнява заявките, запълването е реалистично, ако има алтернативни доставки и ако сключването на договор отвъд пазарите не застрашава цените“, заяви Николов.

Пълна проверка как е била експлоатирана ПАВЕЦ „Чаира

Той информира депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, че проверките за аварията на един от агрегатите на ПАВЕЦ „Чаира“ продължават. „Събира се информацията за причинно-следствените връзки. Авариралата машина не е била предадена за управление на НЕК, още е във владение на изпълнителя на ремонта. За избягване на следващи рискове се прави пълен преглед за управлението на ПАВЕЦ в последните десет години – както от НЕК, така и от „Електроенергийния системен оператор“ като балансьор. Дали експлоатацията е довела до вреди в съоръжението или действията на фирмата, която е рехабилитирала агрегатите“, каза енергийният министър.

След това ще се вземе решение как да се процедира с рехабилитацията на всички хидроагрегати и как те да се въвеждат в паралел в електроенергийната системата“, допълни той и каза, че правният анализ на договора с фирмата, извършваща ремонта, е към своя край.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама