Талибаните наредиха жените в телевизията да покриват лицата си

11:05, 20 май 22 / Свят 25 1484 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Управлява щите в Афганистан талибани наредиха на всички жени, които се появяват на екран по телевизията, да бъдат с покрити лица.

Заповедта бе оповестена от министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока, което отговаря за прилагането на разпоредбите на талибаните, както и от министерството на информацията и културата. Заповедта е окончателна и неподлежаща на обсъждане.

Изявлението беше изпратено на собственика на телевизионните канали и радиостанции. Няколко жени телевизионни водещи вече публикуваха свои снимки в социалните медии, на които лицата им са покрити с маски при представянето на новини, пише „Сега“.

Известната ТВ журналистка Ялда Али публикува видео, на което е с маска, а текстът гласи: „жена, която е заличена по заповед на министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока“.

По време на първото управление на талибаните (1996-2001 г.) те наложиха широки ограничения на жените, като носенето на бурки, които покриват дори очите с мрежа. Забраниха им също да участват в обществения живот и да се образоват.

След като отново завзеха властта в Афганистан през август 2021 г., първоначално те дадоха заявка, че ще бъдат по-умерени в някои от изискванията си към нежния пол. След това, обаче, обявиха задължително облекло за жените. През последните седмици възприеха и твърда линия, която потвърди най-големите страхове на правозащитниците.

Талибаните върнаха носенето на бурки на обществени места в Афганистан

По-рано този месец талибаните наредиха на жените да се покриват от глава до пети и само очите им да остават непокрити. В заповедта се казваше, че жените могат да излизат от вкъщи само при необходимост и че техните роднини мъже ще бъдат наказвани, ако жените, за които отговарят, нарушават разпоредбите за облекло. Наказанията започват от предупредителна призовка и стигат до ефективна присъда.

Лидерът на талибаните издаде указ, забраняващ на момичетата да ходят на училище след завършване на пети клас, отменяйки предишно обещание на талибански представители, че всички момичета ще могат да се образоват.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама