„Тази година няма да има предсрочни избори, за догодина не е ясно“

12:30, 21 май 22 / Политика 25 1530 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Не мисля, че тази година ще има предсрочни избори, но за догодина не е ясно. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Минималната заплата, която на 1 април бе повишена на 710 лв., няма да се повишава втори път от 1 юли.  Синдикатите настояват за повишение до поне 760 лв., но според Василев не е разумно да има две увеличения в рамкита на една година. 

Финансовият министър каза още, че от 1 януари 2023 г. най-ниското възнаграждение ще се изчислява по формула и най-вероятно ще бъде процент от средната работна заплата. По думите му ще бъде въведена и формула за изчисляването на максималния осигурителен доход, който бе повишен на 3400 лв.

Необлагаем минимум по отношение на данъка върху доходите на физическите лица също няма как да бъде въведен в средата на годината, каза още Асен Василев. По думите му до известна степен алтернатива на това е увеличаването на данъчното облекчение за работещите родители от 450 лв. на 600 лв. за едно дете по отношение на доходите за 2022 г.

Бензиностанциите използват момента за печалба

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба“, коментира вицепремиерът в ефира на Нова телевизия по повод цените на горивата. На въпрос дали Комисията за защита на конкуренцията контролира тяхната работа, Василев отговори с „очевидно не“.

„Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът. По негови думи са проведени няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент.

Василев обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата. 

Запитан кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в „Лукойл”. От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца. „Или когато цяла Европа се откаже”, допълни Василев.

Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата. „Газът, с който е заместен руския газ, в момента е по-евтин”, каза Василев и добави, че „никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условията”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама