Блокада на Кресненското дефиле заради спора със Северна Македония

12:46, 21 май 22 / Политика 25 1619 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Минути преди 12.00 часа протест на ВМРО блокира Кресненското дефиле заради спора със Северна Македония.

„Протестът ни е антиправителствен срещу действията на Кирил Петков“, обяви съпредседателят на партията Ангел Джамбазки, цитиран от БНР. Той инструктира пристигналите с около 25 автомобила симпатизанти на ВМРО да затворят пътя за 15-20 минути, а след това автомобилите да се движат с 10 км/ч. в двете посоки и дистанция между колите.

 „За няколко часа колоната ще стане от Перник до Солун“, прогнозира той, тъй като акцията се случва в ден, когато много българи са тръгнали с автомобилите си на път за Гърция уикенда.

Акцията „Не предавай Македония ще продължи неопределено време, заканиха се от ВМРО. От партията са категорични, че няма да допуснат отстъпление от българската позиция за Северна Македония. Те разчитат призива на премиера за свикване на КСНС по темата като знак, че Кирил Петков е поел ангажименти да вдигне ветото и търси всякакви варианти да го направи.

Преди дни Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел поиска преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС да започнат незабавно. Той поиска българското вето да бъде преодоляно до края на френското председателство, което изтича в края на юни.

По-рано днес вицепремиерът Асен Василев отрече да се обмисля промяна в българската позиция. Според Василев КСНС е добре да бъде свикан, защото на всеки шест месеца в евроинституциите има гласуване за допускането на Северна Македония до преговорите с ЕС, като скоро предстои ново гласуване. 

Вицепремиерът не смята, че лесно ще се стигне до преобръщане на позицията на България. Тя може да се промени само ако „всички партии (включително опозицията в парламента) и президентът преценят, че това е добре за България“, а това трудно може да стане, смята Василев. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Джамбазин 13:45, 21 май 22

Фашисти мръсни. Няма ли МВР в тази държава?

2 Анонимен 21:08, 21 май 22

ВМРО и Джамбазки трябва да бъдат арестувани веднага. Джамбазки трябва да е в затвора като Андре Тонев, за каране пиян. Измислени протести с фалшиви новини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама