„България се управлява от правителството, но и от калинки сред чиновниците“

21:00, 22 май 22 / Политика 25 804 Шрифт:
Василена Йорданова
 
 

България се управлява от правителството, но все още я управляват и чиновници, калинки, хора, които нямат добро намерение към България, а единствено имат интерес да подкопават всички действия на правителството. Това вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов в ефира на bTV.

„Това се случва в моето министерство и в други министерства. Случва се в съдебната система“, допълни той. По думите му освобождаването на всички тези хора ще бъде определено като „политическа метла“ и затова е добре те да бъдат подменени постепенно чрез конкурси с хора професионалисти.

Относно отношенията в коалицията Сандов коментира, че „Демократична България“ се държи отговорно и в крайна сметка понася най-много негативи. 

България ще трябва да намали производството на въглищните тецове с 40% до 2026 г., защото в противен случай трябва да върнем 13 млрд. лв., каза министърът на екологията. Относно отсрочката за Полша до 2049 г., той обясни, че причината е в това, че страната е много зависима от тези централи – 90% от енергията се добива от въглища.

Сандов уточни, че затварянето на въглищните тецове не означава по-скъп ток у нас. „Енергията от възобновяеми енергийни източници може да бъде много по-евтина, защото самият източник е безплатен. Остава само технологията. В България има потенциал за вятърна енергия, за геотермална енергия“, допълни той.

Обясни също, че качеството на нашите въглища е много лошо – лигнитни са и са с висок процент на сяра и прах. А за работещите в тези централи има решение за алтернатива заетост, когато не копаят въглища  – рекултивиране на терени.

Министърът на екологията коментира и темата с мръсния въздух в България и глобите, които ще трябва да плащаме на ЕС заради него. „Веднъж бяхме осъдени заради фините прахови частици в почти цялата страна. Сега ни осъдиха за серния диоксид в Югоизточен район – от Димитровград до Бургас. Това струва човешки животи“, каза министърът. Почти сигурно страната ни ще плати глоба от 10 млн. лв. за това, че не сме се справили с проблема от 2017 г. досега. Има опасност след това да плащаме всяка година по 20 млн. лв.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 11:21, 23 май 22

То пък щото правителството ви става за нещо.....

2 Калина 14:56, 23 май 22

Сандов да говори за калинки, това вица на деня ли е

3 Сано 15:05, 23 май 22

С такова правителство, по-добре калинки да ни управляват ... На чело със Сандов и Иванов са хвани единия, удари другия хахахах

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама