Петков обясни защо иска КСНС за Северна Македония

14:47, 23 май 22 / Политика 25 1725 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес държавният глава Румен Радев призова премиера Кирил Петков да обясни мотивите си за искането за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) по темата за Северна Македония. По-късно министър-председателят му отговори от Ватикана, където е на посещение по повод 24-ти май.

Радев иска мотиви от премиера, за да свика КСНС

Петков подчерта, че има много нова информация за обсъждане. „Много ще съм благодарен, ако президентът свика КСНС, защото минаха шест месеца от последното събиране – не само между коалицията, но и опозиционните партии. От тогава много неща се случиха, имаше много разговори, имаше много различни предложения, имаше много различни световни лидери, които показаха свой подход по тази тема, има много информация от службите. И няма по-добър формат – да седнем всички на масата и да обсъдим какви всичко се връзка със съществуващата ни позиция и какви стъпки трябва да направим заедно напред“, заяви той.

Петков поиска от Радев КСНС за Северна Македония

По думите му за отпадане на българското вето може да се говори само, след като МВнР представи последните резултати на прогреса по двустранния диалог на КСНС. „След това прогресът да се внесе в парламента, той да се изкаже и да даде ясна инициатива какво трябва да се направи. Накрая заедно всички да направим стъпката напред. Всичко друго би се използвало вътрешно политическо“, обясни Петков, цитиран от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама