Отварят коридор за евакуация на чуждите кораби от Мариупол

08:35, 25 май 22 25 1496 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Руската офанзива в Донбас напредва. Най-малко 14 цивилни са загинали при бомбардировките в Донецка и Луганска област през изминалото денонощие, предаде БНР. 

Руски сапьори са завършили разминирането на пристанището в окупирания град Мариупол, което е най-голямото украинско пристанище на Азовско море. Разминирането му дава възможност на Русия да превозва по-лесно стоки и, евентуално, войски в окупираните територии между Крим и Донецк.

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че ще осигури от 8.00 часа днес местно време коридор за безопасно преминаване от Азовско до Черно море. В украинските пристанища на Черно море са блокирани около 70 кораба от 16 държави.

Другото голямо пристанище, окупирано от руснаците през март - Херсонското, остава неизползваемо, тъй като украинските военни са минирали изхода от Днепърския лиман.

Проруските сепаратисти са превзели град Светлодарск и още две украински селища в Донецка област, потвърди управителят на областта Павло Кириленко. Светлодарск е около 60 километра югозападно от град Северодонецк, където е съсредоточен основният натиск на руската армия през последните дни. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви едностранно спиране на огъня, за да могат цивилните да напуснат обсадените украински градове. Украйинският президент Володимир Зеленски нарече изказването „лъжа“. Междувременно украинските власти съобщиха, че работници, които разчиствали развалините на жилищна сграда в Мариупол, са открили 200 тела, предаде Асошиейтед прес.

Телата са били намерени в мазето на срутената сграда, а миризмата на разложение се е разпространила в целия квартал, каза Петро Андрюшченко, съветник на кмета на града. Засега не е ясно кога са били открити загиналите.

За трите месеца от началото на войната са регистрирани над 20 хиляди предполагаеми военни престъпления, съобщи украинският вътрешен министър Денис Монастирски.

ЕС дава още средства на Украйна за „защитно смъртоносно оръжие“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи по време на Световния икономически форум в Давос платформа за възстановяването на Украйна след войната. Неясно остана финансирането на възстановителните работи. Фон дер Лайен подчерта още, че предоставянето на статут на страна - кандидат за членство в ЕС, включително и на Украйна, не е „гратисен билет“ и няма „пряк път“ към членството.

„Украйна в крайна сметка ще бъде част от Европейския съюз“, заяви френският министър по европейските въпроси Клеман Бон след среща с вицепремиера на Украйна по евроатлантическа интеграция Олга Стефанишина. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама