Порошенко: Не се страхувайте от Путин, не вярвайте на Путин

09:35, 26 май 22 25 1387 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинците и украинската армия изненадаха света. Помните какво каза публично Путин, че само за три дни ще мине тържествено през Крещятник, главният булевард на Киев, а това не се случи – нито за три, нито за 33 дни, а в момента са три месеца. Нищо не се случи. Тази война, тази агресия, ще доведе до едно – краят на режима на Путин. А колко скоро ще стигнем до този момент, зависи от целия свят, заяви бившият президент на Украйна Петро Порошенко в интервю за bTV.

Бизнесмен и политик. Той става президент в разгара на проевропейските протести. Пет години по-късно губи поста в битка с Володимир Зеленски. Днес двамата са в обща битка. От бойното поле подкрепя наследника си, защото вярва, че той ще има сили на полето на дипломацията само, ако страната е обединена. 

За да се въздаде мир, се нуждаем от три неща - оръжия, оръжия и оръжия. Това е краткият път. Първият вид оръжия - това са тези за защита, които могат да увеличат ефективността на украинската армия. Вторият вид - ембарго и санкции. А оръжия номер 3 това е депутинизацията на Русия, на Европа и на света. В момента очакваме шест пакет санкции на Европейския съюз“, посочи той.

Има ли пилот в самолета на Путин? 

„Не само Европейският съюз трябва да спре да купува петрол. Всички ние трябва да отрежем петролните доставки по тръбопровода „Дружба“. Това е тест за цяла Европа и за независимостта ѝ от политиката на Путин“, каза Порошенко и призова: „Лично аз имам правото да ви призова, защото когато бях избран за президент, Украйна беше болезнено зависима от руско електричество, руски петрол и руски газ. Горд съм, че само за една година на президентския пост постигнах енергийна независимост. Ние просто спряхме да купуваме. И това беше много труден тест за Украйна. Отидохме обаче по-далеч. По моя заповед заведохме дело в арбитражния съд в Стокхолм. Заведохме иск срещу „Газпром“ и руската страна и го спечелихме! И руският „Газпром“ плати на Украйна 4 млрд. американски долари. Призовавам ви - последвайте нашия пример!“, заяви Порошенко. 

Два съвета. Не се страхувайте от Путин. Ако се страхувате, сте загубени. Второ - не вярвайте на Путин. Имам 5-годишен опит в преговори с него и той никога не спази думата си. Той разбира само от сила и моят съвет към българското правителство, българския парламент и българите е да бъдете обединени. Само тогава Путин не може да ви направи нищо. Спомняте си, преди войната той постави ултиматум - България и Румъния да намалят присъствието на натовски сили до нивото им от 1997 г. Путин обяви Черно море за руско. Видяхте какво направи с украинските пристанища. Поучете се, защото утре руските военни кораби могат да блокират българските пристанища, румънските пристанища. Видяхте и резултата - глобална продоволствена криза. Глад!“.

„На първо място искам да кажа, че се радвам за това посещение на Кирил Петков в Киев. Непрекъснато призовавам лидерите на Европейския съюз да бъдат тук като символ на това, че рамо до рамо не се страхуваме от Путин. Присъствието на България тук беше особено важно. На второ място искам да благодаря на България за помощта, която оказвате на повече от 90 000 украинци, които приехте, предимно от източната територия, където Русия унищожи градове, домове и цели семейства. На трето място мисля, че България има уникални технологии за възстановяване и ремонт на украинските танкове, бивши съветски танкове, които могат да бъдат доставени в България, за да бъдат обновени и модернизирани така, че да ни бъдат полезни в битката“. 

Защо в Украйна наричат руснаците „орки“?

„Винаги можем да намерим начин, по който да си сътрудничим. Ние не се интересуваме от изключения като това, че България няма да ни доставя оръжия. България е наш приятел. Зная го, защото съм роден в Болград, който е столицата на българското малцинство в Украйна. И определено зная каква връзка има между нас. Но нещо много важно, което България може да направи за нас. Две неща, всъщност. Първо, на наближаващата среща на Съвета на ЕС, моля ви, подкрепете нашия статут на кандидат. Знаете какво означава да бъдете кандидат, вие сте най-младият член на ЕС, вие сте толкова близо до нас - само от Болград са няколкостотин километра до българската граница. И второ, на срещата на НАТО в Мадрид през юни, моля ви, подкрепете решението за план за присъединяване на Украйна. Това ще бъде верният отговор от България, правилният отговор от НАТО на изнудването на Путин“, призова още бившият украински президент. 

И още нещо - моля ви, затворете вашите пристанища за руски кораби. Не бива да допускаме Русия да упражнява своя експорт през българските портове, защото всеки един долар, платен на руската държава, ще бъде вложен директно в бомби, в ракети, в унищожението на Украйна. Не го допускайте!“, подчерта Порошенко.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама