Петър Стоянов: Начинът да се излезе от кризата е да си повярваме

10:09, 26 май 22 / Политика 25 1416 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След като преди 25 години успяхме да преодолеем онези трудности, съм убеден, че ще преодолеем и днешните трудности, заяви президентът Петър Стоянов Стоянов (22 януари 1997 – 22 януари 2002 г.) след конференцията, посветена на 25 години от встъпването му в длъжност. Вчера той навърши 70 години.

Това, което се случи преди 25 години, бяха три знакови събития, които до голяма степен определиха съдбата на България до днес“, спомни си Стоянов - разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 г., когато отказах мандат на БСП, подаването на молбата за членство в НАТО и споразумението за Валутния борд. И, когато днес всички новини започват с това в каква тежка криза живеем и в какво тежко време сме, ми се ще да напомня, че времето отпреди 25 години беше може би най-тежкото в новата българска история, отбеляза той.

Петър Стоянов напомни: тогава нямахме 125 милиона, за да си платим житото, България оставаше без хляб, сметките ни бяха блокирани, защото страната ни беше във фалит. Той заяви, че е оптимист, че България върви напред и нагоре, независимо, че у нас продължава да има хора, които носят бремето на прехода.

„Ако трябва днешните политици да мислят, то е как, вървейки нагоре, развивайки се икономически, България да успее да обърне внимание на тези хора, които са най-малко защитени“, посъветва Стоянов. Според него идеята да се следва сляпо и винаги общественото мнение в някои исторически моменти може да се окаже неправилната идея. В определени исторически моменти всяка страна има нужда от лидери, които да прогледнат няколко десетилетия напред, отбеляза президентът, цитиран от БТА.

Петър Стоянов е убеден, че начинът да се излезе от кризата е да си повярваме. „Ние не можем да стоим на края на стола в Европейския съюз като в последния момент поканен роднина от провинцията, задължително трябва да имаме своя физиономия, свое мнение, свой ясен изказ“, каза президентът. „Не можем непрекъснато да се тревожим дали сме оценени и дали сме получили достатъчно поздравления и да изпадаме в униние, когато не ги получим - иска се самочувствие“, категоричен е Петър Стоянов.

Независимо от факта, че новините започват с „в тези тежки времена“, смея да кажа, че посоката, която зададохме тогава, доведе до това, че България върви успешно напред, независимо от факта, че твърде много хора не успяха да впишат собствените си съдби в този национален растеж, останаха извън борда дори на средното благоденствие у нас. Работете оттук нататък тази ножица да се свива“, обърна се към днешните управляващи Петър Стоянов.

В заключение, всички грешки, които сме допускали, в крайна сметка, все пак, не позволиха да загубим честта си“, посочи той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама