Бюджетът ще бъде актуализиран до края на юни

09:50, 28 май 22 / Политика 25 1556 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С разбирателство за конкретните срокове, в които да се извърши очакваната актуализация на държавния бюджет, приключи заседанието на съвета на управляващата коалиция, проведен вчера вечерта. В седмицата от 6 до 10 юни депутатите от четворната коалиция ще се постараят да разгледат бюджетните промени на първо четене. Актуализацията трябва да бъде приета до края на същия месец. Това съобщи началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова след края на съвета.

Управляващите са обсъдили и по какъв начин да подобрят законодателната дейност на коалицията и нейното единодействие. „Това се налага заради предстоящото приемане на антикризисните мерки, както и на законовите промени, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост“, обясни Бориславова, цитирана от „Сега“. В тази връзка, на следващия коалиционен съвет ще бъде разгледана подробна програма, която да засегне 20-те законодателни промени, които трябва да се приемат заради плана.

По отношение на въпроса за управленската програма на правителството, който беше повдигнат от БСП и ДБ, Бориславова разказа, че отделните министерства работят от около месец върху нея. Документът обаче постоянно трябвало да бъде преправян заради кризите, които заляха страната, и това е причината за забавянето му. В Министерския съвет обаче разполагали с работен вариант. „Когато окончателният вариант бъде готов той ще бъде консултиран с коалиционните партньори, а впоследствие и представен за обществено обсъждане“, увери Бориславова.

Нищо обаче не е произлязло от съвета по основната тема, заради която беше свикан - казусът със Северна Македония. По думите на Бориславова, управляващите са се обединили, че трябва да има много широко съгласие по въпроса. Това означава, че задължително ще се проведе обсъждане в Народното събрание, а дотогава дипломатите ще бъдат оставени да си вършат работата.

Бориславова заяви, че разговор между премиера и президента Румен Радев за Северна Македония не е воден поради ангажираността на Петков в последно време. Тя увери, че двамата обаче били в диалог и се зарече: „По тази тема ние обещахме да бъде търсена широка обществена подкрепа за всяка стъпка. Няма да е правителството, което ще предаде българския национален интерес“.

Един от най-съществените проблеми в четворната коалиция - лошата им комуникация, също е бил обсъден на съвета, като управляващите са се разбрали да работят за подобряването ѝ. „Мисля, че това беше един от най-приятните и ползотворни коалиционни съвети, които сме имали“, оптимистично обяви Бориславова.

По-малко ентусиазирано говори представителят на ИТН на съвета - депутатът Станислав Балабанов. По думите му на срещата са се опитали „в името на конструктивния диалог“ да обсъдят болезнените теми - като Северна Македония и бюджетната актуализация. По първия въпрос всяка една формация препотвърдила досегашната си позиция. „Нормален конструктивен диалог вътре в коалицията – нищо повече, нищо ново“, лаконично обобщи срещата Балабанов.

 

Радев с препоръки към правителството

„Очаквам коалиционният съвет тази вечер да следва постигнатите с консенсус становище и предложения от КСНС от януари. Да отстоява българския интерес и копенхагенските критерии за членство, които се базират много точно върху човешките права и недопускане на дискриминация“, заяви президентът Румен Радев преди коалиционния съвет.

Попитан дали ще свика ново заседание на КСНС по темата държавният глава препоръча на властта да не губи от поглед тежката социално-икономическа криза в страната заради външната политика. „Очаквам този устрем и енергия, които се влагат за решаване на проблемите на РСМ по нейния път към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за решаване на проблемите на българските граждани“, допълни Радев, цитиран от bTV.

Партньорите на Петков недоумяваха защо ги събира заради Северна Македония

Нито един от партньорите на премиера Кирил Петков в управляващата четворка не знаеше какво да очаква от извънредния коалиционен съвет, който той свика вчера вечерта уж заради Северна Македония. Това стана ясно от коментарите на представителите на формациите преди началото на сбирката. Остана впечатлението, че те са се съгласили да участват, за да покажат, че са готови на диалог, а не защото очакват някакви драматични заявки за промени в държавната политика спрямо Скопие, пише „Сега“.

„Не знам какво ново ще научим“, откровено призна съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пред журналистите. Той заяви, че в настоящия момент няма условия да се вдигне ветото, което страната ни наложи на началото на преговорите за еврочленство на Северна Македония. „България има национален интерес да бъде заобиколена от съюзници. Но по никакъв начин не помагат нашите партньори от Македония в тази насока“, посочи той.

Атанасов изказа опасения, че бавенето на Скопие може да препречи и пътя на Украйна към Европа. „Има някакъв ред на опашката. Така мисля аз и това ме притеснява“, обясни той. По думите му, президентът Румен Радев трябва задължително да свика по темата Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), както го призова Кирил Петков.

В  недоумение беше и депутатът Станислав Балабанов, който представляваше ИТН. Той обаче беше на съвсем друго мнение по въпроса за воденето на каквито и да било дискусии за позицията спрямо Северна Македония. „Какво да се обсъжда? Има ясна позиция от страна на всички парламентарно представени партии. Е, да, с изключение на един външнополитически екип и един министър-председател, който в последните два месеца водеше друг тип политика в тази насока“, иронично каза Балабанов. Така напомни за обвиненията на ИТН към Кирил Петков, че с неговите приближени държат различен курс спрямо Скопие от останалите държавни институции.

Балабанов допълни, че партията му очаква от Северна Македония да промени конституцията си, в която да запише „с големи букви, че българският народ е с равни права с всички останали народи – не малцинство, а народ с равни права”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама