Българите държат в банки над 67 милиарда лева

11:39, 27 май 22 25 1547 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Данните на Централната банка показват, че българите спестяват повече. Домакинствата у нас към края на април са спестили в банковите си сметки над 67 милиарда лева. Те се увеличават на годишна база с малко над 4 милиарда, предаде bTV.

Това, което прави впечатление от статистиката на БНБ е, че темпът на растежа на спестявания на домакинствата в банките намалява. Ако през 2020 г. и 2021 г. депозитите на населението в банките са се увеличавали годишно с около 9 процента, през тази година вече ръстът е 6,5 на сто. 
Една от причините затова най-вероятно е инфлацията, отчитат финансовите анализатори.

Инфлацията достигна нивата от финансовата криза през 2008 г.

В същото време има ръст на кредитите за домакинствата. В края на април те са повече от 30,1 млрд. лв. (20,5 на сто от БВП) и на годишна база се увеличават с 14,2 на сто. В края на април жилищните кредити са близо 14,7 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 18,1 на сто. Потребителските кредити възлизат на повече от 13.9 млрд. лв. и се увеличават с 11,9 на сто спрямо година по-рано, пише dariknews.bg.

Добре ли е да вземете кредит, когато инфлацията е висока?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама