Москва призова София да изтегли кораба „Царевна“ от Мариупол

12:50, 27 май 22 25 1535 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Руските власти призоваха България и още пет държави да изтеглят корабите си от пристанището на Мариупол, съобщи руската агенция ТАСС в четвъртък.
 
„Призоваваме дипломатическите представителства на България, Доминиканската република, Либерия, Панама, Турция, Ямайка и Международната морска организация да окажат ефективно влияние върху собствениците на намиращите се в пристанището на Мариупол съдове да ги изведат до местата по постоянна регистрация“, каза началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от БТА.
 
Моряците от „Царевна“ се връщат в България

Мизинцев обяви, че специалисти от руския Военноморски флот са елиминирали опасността от мини в акваторията на пристанището на Мариупол. Въпреки това шест чуждестранни товарни кораба, сред които и българският „Царевна“ остават в пристанището на югоизточния украински град на Азовско море, който бе превзет този месец от армията на Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Донецка област.

Той обърна внимание, че вчера сутринта руските въоръжени сили са отворили в Азовско море морски хуманитарен коридор „с дължина 115 мили и широчина 2 мили“, който функционира денонощно.

„Прекръстихме се и тръгнахме“: Моряците от „Царевна“ разказват

„Царевна“ се намира в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна през февруари. На 18 април повечето от моряците от екипажа се прибраха в България, като капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по собствено желание.

След почти тримесечна обсада Мариупол премина под руски контрол, след като преди седмица украинските власти наредиха на последните защитници на града, намиращи се в завода "Азовстал", да се предадат.

Фирмата собственик търси екипаж за „Царевна“

От фирмата-оператор на кораба съобщиха, че няма проблеми с екипажа. Останалите на борда капитан и моряци са здрави, но трябва да бъде попълнен екипажът на кораба, за да се стигне до извеждането на плавателния съд от пристанището в Мариупол, уточниха от компанията пред БНР.

Още не е ясно дали екипаж за „Царевна“ ще бъде изпратен тук от България или ще се търсят и други варианти. Корабособствениците и на другите кораби в Мариупол също провеждат преговори за наемане на екипажи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама