Изненадващо: Правителството прие плана за въвеждане на еврото

15:06, 27 май 22 / Политика 25 1781 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството прие Националния план за въвеждане на еврото

 „Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие занапред и отправната точка за влизане в еврозоната“, обяви премиерът Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание. Новината е изненадваща, тъй като Националният план за въвеждане на еврото не бе част от предварително обявения дневен ред на кабинета.

Една техническа първа стъпка

Става въпрос за оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми, обясни след заседанието финансовия министър Асен Василев.

„Това е една техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са необходими. В това число промяна в Закона за БНБ. Оттук нататък вече в парламента този процес ще продължи, както и голяма част от широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване”, уточни вицепремиерът, цитиран от Нова телевизия.

Той уточни, че този план е публичен от юли миналата година. За защита на потребителите е предвидено три месеца преди въвеждането на еврото и девет месеца след това цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаване на цените.

Василев отбеляза, че България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като сме с фиксиран курс лев-евро. „Курсът е фиксиран. Той е текущият курс, на който ще стане приемането на еврото”, обясни Василев.

В коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да бъде прието възможно най-скоро и че ще се поведе широка мащабна кампания след анализа. „Важно е да се каже, че техническата подготовка отнема поне 18 месеца, така че нямаме и много време да отлагаме приемането на оперативната работа. Финалната дата на влизане в еврозоната ще зависи от законодателната промяна”, допълни финансовият минситър, цитиран от bTV.

БСП и ИТН настояват за детайлен анализ 

По-рано коалиционните партньори от „Има такъв народ“ сигнализираха, че Министерския съвет има таен дневен ред, който включва плана за еврото. От партията на Слави Трифонов се обявиха против приемането на плана, защото не са изготвени нужните анализи.

„На двата коалиционни експертни съвета, ние се договорихме преди да влиза тази точка да имаме анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута. Този анализ трябваше да бъде изготвен между Министерството на финансите и Българската народна банка и съответно трябваше да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни за въвеждане на еврото в България“, посочи депутатът от ИТН и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански, цитиран от dariknews.bg.

Преди да бъде приет техническият и оперативен план, трябва да се изясни стратегическата цел, добави Каримански. Той посочи, че въпросният Национален план за еврото е този, който е познат на обществото от юни месец 2021 г. По думите му промени в него няма, въпреки променената обстановка. Каримански съобщи, че на 31 май в парламента ще се състои дискусия за приемането на еврото, на която са поканени преподаватели, работодатели, синдикалисти и всички заинтересовани страни.  

От БСП  също категорично обявиха, че докато не видят обещания анализ е невъзможно да се сложи „печат под индикативната дата от 1 януари 2024 г. за приемане на еврото. Пред медии в парламента  заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от БСП проф. Румен Гечев обяви, че без партията му няма как „това да мине“.

1 януари 2024 г. остава датата за приемане на еврото

Темата за въвеждане на еврото веднъж вече скара коалиционните партньори „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. Тогава точката за приемане на плана беше включена в дневния ред на Министерския съвет, но след това оттеглена, за да се разгледа от парламента, припомня „24 часа“. Това обаче все още не се е случило.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Но първо референдум 18:01, 27 май 22

Интетесно, защо една Унгария изчаква все ние ли сме най умните?!

2 Анонимен 19:33, 27 май 22

Черна гора има валута евро, но не е член на ЕС. Ние на практика сме си вързани за еврото, и това е само технически процес да се присъединим. Кой спаси Гърция? Браво на правителството, въпреки критикарите си действат правилно и напред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама