Ясни са кандидатите за директор на БНТ

17:26, 27 май 22 25 1609 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия, съобщиха от СЕМ.

Своите концепции са подали общо 8 кандидати (по реда на приемане): Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов, Светлана Божилова. 

Така официално вече е ясно, че Емил Кошлуков иска да продължи да управлява държавната телевизия и ще се включи в състезанието. Мандатът му изтича на 10 юли.

Вчера се разбра, че бившият актьор от „Ку-Ку“ и настоящ водещ в телевизията на Слави Трифонов 7/8 Камен Воденичаров се е отказал да участва „след много размисъл, разговори и проверки“.

Както и се очакваше, кандидатите са подали документи в последния ден - срокът изтече в 17.00 часа.

Воденичаров се отказва от надпреварата за БНТ, Кошлуков ще участва

Не се потвърдиха спекулациите в медиите, че в битката за шефския стол в БНТ ще се включи дългогодишният бивш водещ на БНТ Асен Григоров. Виждаме обаче името на бившия шеф на новините в bTV Венелин Петков, чието име се въртеше като кандидат. Телевизионният водещ Сашо Диков не за първи път кандидатства и желанието му да се включи и този път не беше тайна за никого.

Предстои СЕМ да потвърди дали всички те отговарят на изискванията. На 27 и 28 юни медийният регулатор ще изслуша концепциите на одобрените кандидати, а на 29 юни ще вземе решение кой да застане начело на държавната телевизия. За да бъде избран, за кандидата трябва да са гласували поне трима от петимата членове.

Изборът на генерален директор на БНТ ще бъде интересен и защото СЕМ ще гласува в обновен състав. Трима са новите членове на регулатора – Симона Велева (номинация на „Продължаваме промяната“) и журналистите Пролет Велкова (номинирана от „Демократична България“) и Габриела Наплатанова (назначена от президента). Председател на СЕМ е Соня Момчилова отново от квотата на Румен Радев. Галина Георгиева е петият член – по предложение на парламента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама