Кандидатът на ИТН за шеф на БНБ отново ще е Любомир Каримански

13:00, 28 май 22 / Политика 25 1505 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Кандидатът на „Има такъв народ“ за шеф на БНБ отново ще е Любомир Каримански. Това обяви председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов в ефира на Нова телевизия. По думите му изборът е плод на нови разговори, а мандатоносителят „Продължаваме Промяната“ бил „непредвидим партньор“.

Депутатът определи бъдещето на коалицията като „Сложно“ и обясни, че тя ще съществува докато партньорите в нея са до известна степен лоялни един към друг.

ДБ и БСП се държаха като болонки по темата за БНБ

ИТН остават неспокойни за ветото върху Северна Македония

С този тип коалиционни партньори и след коалиционния съвет не можем да бъдем спокойни, че няма да има движение по темата Северна Македония. Така Йорданов коментира вчерашния коалиционен съвет и обсъждането на Северна Македония.

По думите му доверието е нарушено по ред причини – „от ПП си позволиха да правят неща и да водят разговори, които не трябваше да водят“, заяви Йорданов.

Според него позициите на външния министър Теодора Генчовска и тези на представители на премиера Кирил Петков по темата се различават и това прави впечатление на европейски дипломати, с които се водят разговори за РСМ. „Търсеше се опит да се заобиколи коалиционното споразумение и да бъде започнат процесът за присъединяване на Северна Македония, без практически да има гаранция за изпълняване на договора, подписан между двете държави“, разкри депутатът. 

Той коментира, че тезата на ЕС е, че на фона на войната в Украйна трябва да бъде пресечено силното руско влияние в РСМ. Коалицията обаче отговорила, че ако България допусне безусловно РС Македония да започне процеса по присъединяване, нашето правителство може да падне и да дойде друго, което да има дори по-силно руско влияние. „Трябва да преценят кое им е по-голямата щета – дали вътре в ЕС една държава с ново управление с изключително силно руско влияние, или държава кандидат-членка, която не е сигурно дали ще има чак толкова силно руско влияние“, смята Тошко Йорданов.

Бюджетът ще бъде актуализиран до края на юни

„Има такъв народ“ са „за“ приемането на еврото у нас

Той обяви, че „Има такъв народ“ са „за“ приемането на еврото у нас. Темата обаче е „поредното доказателство за липсата на комуникация в коалицията“, допълни депутатът. „Финансовият министър Асен Василев вкара за обсъждане в Министерския съвет плана за приемане на еврото. Имаше реакция от наша страна и те го изтеглиха. След това имаше някаква среща по темата, всички се разбрахме, че влезе в МС, след като се обсъди коалиционно и се изчистят спецификите. Въпреки всичко, вчера това се случи, което е абсолютно нарушение отново на коалиционното споразумение. От „Продължаваме Промяната“ късат един по един конците на коалиционното споразумение. Ще се види, когато се скъса цялото въже“, заяви Йорданов и подчерта мнението на финансистите в ИТН, че 1 януари 2024 г. е нереалистична дата за присъединяването ни към еврозоната, тъй като България не отговаря на изискванията.

Изненадващо: Правителството прие плана за въвеждане на еврото

„Задават се трудни години“

Изявления как всичко може да се оправи с държавна намеса просто не са верни. Задават се трудни години“, алармира депутатът. По думите му, обаче, България не е богата държава, която да има достатъчно финансов ресурс за социални дейности.

В момента държавата отделя огромно количество пари за социални дейности, но тези пари трябва да дойдат отнякъде. Ако икономиката не върви, другият вариант за взимане на пари за подобни неща е заеми“, каза народният представител от ИТН, но подчерта, че влизането в подобна спирала не е най-доброто нещо, което може да направи едно правителство.  „Прави се възможното с тези мерки, те ще имат някакъв облекчаващ ефект, но да кажем, че хората ще се почувстват както преди две години, няма да е вярно“, допълни той.

Той коментира и цената на парното у нас. По думите му нулев ДДС на топлото ще понижи цената на услугата, но няма да е достатъчна мярка. „Тежко ще е“, смята депутатът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама