Путин с ултиматум към Макрон и Шолц

19:06, 28 май 22 25 2710 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия е готова да спомогне за възстановяването на износа на зърно от Украйна, ако Западът свали санкциите си, обявени в отговор на руската военна инвазия, започнала на 24 февруари. Това е заявил руският президент Владимир Путин на френския държавен глава Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц по време на телефонен разговор, съобщиха от Кремъл.

Според официалното съобщение Русия е „готова да помогне за намирането на варианти за безпрепятствен износ на зърно, включително износа на украинско зърно от черноморските пристанища“. Тези пристанища са блокирани от началото на пълномащабната инвазия на Москва.

Идва ли краят на Путин и какво бъдеще я чака Русия?

„Увеличаването на доставките на руски торове и селскостопански продукти също ще помогне за намаляване на напрежението на световния пазар на храни, което, разбира се, ще наложи премахването на съответните санкции“, допълват от Кремъл, цитирани от „Свободна Европа“.

Украйна е един от най-големите износители на пшеница, царевица и слънчогледово олио в света, но руските сили в момента блокират черноморските пристанища на страната, застрашавайки световните доставки на храна. Затова международната общност нееднократно призова Москва да деблокира пристанищата и да разреши износа на украинско зърно.

По време на разговора си с двамата западни лидери Путин е предупредил, че продължаващите доставки на оръжие за Украйна „създават рискове за дестабилизация на положението и изострането на хуманитарната криза“.

Телефонният разговор между тримата става факт два дни преди организираната в началото на следващата седмица извънредна среща на върха на Европейския съюз по повод войната в Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама