Шведска сатира взе голямата награда в Кан

12:15, 29 май 22 / Култура 25 2067 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Социалната сатира на Рубен Йостлунд „Триъгълник на тъгата“ донесе на шведския режисьор втора „Златна палма“ от филмовия фестивал в Кан. За първи път Йостлунд печели голямата награда за филма си „Квадратът“ през 2017 г.

„Триъгълник на тъгата“ критикува с тънка насмешка света на свръхбогатството, лукса и модната индустрия. Филмът поставя на мястото инфлуенсъри и превзети богаташи, на които им се налага да оцелеят на остров, където броят на последователите им в Instagram и скъпите вещи не са от значение. Йерархичните зависимости, съществуващи допреди това, търпят рязка промяна. Името на филма оказва зоната, която трябва да се образува между веждите на моделите, когато е необходимо да извадят престорено сериозно изражение по време на ревюта. 

„Триъгълник на тъгата“ предизвика най-бурната зрителска реакция за целия фестивал. Става въпрос за 15-минутен епизод, в който буря докарва до морска болест героите на филма, които са на яхта. Всички получават пристъпи на повръщане и диария, показани в детайли, заради което някои зрители предпочели да напуснат залата.

Южнокорейското кино пък грабна две големи награди на филмовия фестивал за първи път в историята на страната. Парк Чан-ук спечели наградата за най-добър режисьор за своя еротичен криминален филм „Решение за напускане“, а Сон Кан-хо, най-известен с ролята си в спечелилия „Оскар“ „Паразит“, взе наградата за най-добър актьор за филма „Брокер“, пише „Сега“.

Парк е вторият южнокорейски режисьор, който печели в своята категория. Това се случва 20 години след като Им Куон- тек спечели за историческата драма „Chihwaseon“. През 2004 г. „Олдбой“ на Парк печели втората най-престижна награда на фестивала. Мрачният трилър помогна на южнокорейското кино да излезе на световната сцена години преди „Паразит“, който спечели „Златна палма“ за 2019 г. и „Оскар“ за най-добър филм през 2020 г. Сонг пък е първият южнокорейски актьор, спечелил награда за актьорско майсторство в Кан.

Ето и всички победители от 75-я филмов фестивал в Кан:

- „Златна палма“: Рубен Йостлунд за „Триъгълник на тъгата“ (Швеция-Германия-Франция-Великобритания)

- Гран при: Наградата си поделят Лукас Донт за „Близо“ (Белгия-Холандия-Франция) и Клер Дени за „Звезди по пладне“ (Франция)

- Най-добър режисьор: Парк Чан-ук „Решение за напускане“ (Южна Корея)

- Най-добра актриса: Захра Амир Ебрахими за „Светият паяк“ (Дания-Германия-Швеция-Франция)

- Най-добър актьор: Сонг Канг-хо за „Брокер“ (Южна Корея)

- Най-добър сценарий: Тарик Салех за „Момче от небето“ (Швеция-Франция-Финландия-Дания)

- Награда на журито: Наградата си поделят Йежи Сколимовски за „EO“ (Полша) и Шарлот Вандермеерш и Феликс ван Грьонинген за „Осемте планини“ (Италия-Белгия-Франция-Великобритания)

- „Златна камера“ за най-добър дебют: Райли Киоу и Джина Гамел за „Бойно пони“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама