Журналисти призовават СЕМ да не допуска Кошлуков до конкурса за шеф на БНТ

14:29, 30 май 22 25 1620 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Журналисти, водещи и продуценти, които са работили в БНТ, поискаха от Съвета за електронни медии (СЕМ) да не допусне до изслушване настоящия генерален директор на телевизията Емил Кошлуков, който кандидатства за втори мандат. Като причини те изтъкват уронване престижа на обществената телевизия, политически зависимости и злоупотреба с власт. За това съобщава журналистката Искра Ангелова в публикация в групата във Facebook „Да върнем БНТ на обществото“.

Воденичаров се отказва от надпреварата за БНТ, Кошлуков ще участва

В отворено писмо до президента Радев, министъра на културата Атанасов, парламентарната културна комисия и СЕМ, от „Да върнем БНТ на обществото“ изброяват 13 критерия, на които трябва да отговаря новият генерален директор. Инициативата е подкрепена и от Камен Алипиев, д-р Горан Благоев, Марио Гаврилов, Камелия Дончева, Робърт Ковачев и Борояна Пунчева.

Според журналистите през трите години на управление на обществената телевизия Кошлуков е станал обект на много критики не само у нас, но и отвън. Те се позовават на критичните доклади на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа /ОССЕ/, Европейската комисия и „Репортери без граници“.

Много от протестите през 2020 г. минаха под прозорците на БНТ с искане за оставката на Кошлуков – политическият лидер на Новото време, „трупал“ управленски опит в партийната телевизия „Алфа“ и във фалиралата телевизия TV7. Много издания на иначе реномираното в близкото минало предаване „Панорама“ бяха буквално завардени от мислещи и гневни граждани, които искаха лично да зададат значимите въпроси на удобните на властта гости, които биваха канени там. Гражданите искаха да изкажат аргументите си срещу едноличното и безскрупулно завладяване на обществената им медия, която се финансира скъпо и прескъпо от данъците им, и която стана послушна и зависима от политическото статукво и задкулисието, управлявало страната през последните 12 години – от 2009 до 2020 г., в които България се срина от 35-то до 112-то място в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на словото“, посочват от „Да върнем БНТ на обществото“.

Призоваваме и настояваме СЕМ да не допусне до изслушване Емил Кошлуков заради извършеното от него престъпление: да срине изцяло доверието в обществената медия. Заради непрозрачния и безпринципен начин на управление на телевизията. Заради доказани материални щети на БНТ, нанесени поради негови решения. Заради смущаващи факти около неговия трудов и управленски стаж, които бяха изнесени от Комисията по култура и медии в НС. Заради накърняване на националния интерес поради провежданата от него културна политика. Заради политическите му зависимости, демонстрирани в програмната политика на БНТ, която превърна медията от „обществена“ в „проправителствена“, а днес – в „партийно обвързана“, пише още в отвореното писмо.

Към момента над 3000 души са се подписали срещу явяването на Емил Кошлуков на конкурса. 

Ясни са кандидатите за директор на БНТ

Припомняме, че мандатът му изтича в началото на юли, а изборът ще се проведе в края на юни. Освен него още седем кандидати участват в конкурса. Членовете на медийния регулатор трябва да разгледат кандидатурите до 15 юни. За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на медийния регулатор.

Пълният текст на петицията и критериите за избор на шеф на БНТ, според подписалите се журналисти може да видите ТУК

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама