Само двама българи влизат в идеалния тим на Първа лига

20:05, 31 май 22 / Спорт 25 1347 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С изиграването на плейофите „Ботев“ (Вр) – „Етър“ и „Ботев“ (Пд) – „Берое“ бяха определени последният отбор, който ще играе през следващия сезон в Първа лига („БотевЮ, Вр), както и третият ни представител в турнира Лига на конференцията („Ботев“, Пд). А с това бе сложен и край на сезон 2021/22, което даде и повод за равносметки и класации.

„БФС не може да постигне промяна по еволюционен път“

Едно от обобщенията е предложено от Международния център за спортни изследвания (CIES), откъдето определиха идеалните отбори на 32 европейски клубни шампионата. Изборът е направен на база комбиниране на резултатите на отборите, в които играят футболистите, и тяхното индивидуално техническо представяне според статистическите данни на InStat. В допълнение - разпределението по позиции е съобразено и с най-високо класираните играчи на най-ключовите постове, след което са добавени и още няколко души също въз основа на представянето им през сезона.

Свързаха Михайлов с бос на тото мафията

Общата картина разкрива две основни тенденции. Първата - че в идеалния тим доминира шампионът „Лудогорец“ с 8 представители - Сисиньо, Оливие Вердон, Игор Пластун, Клод Гонсалвеш, Мануел Шоу, Бърнард Текпетей, Пиерос Сотириу и Спас Делев. Има само още три представени отбора от Първа лига, и трите - с по един футболист: вратаря Николай Михайлов („Левски“), Брадли Мазику (ЦСКА - София) и Реда Рабей („Ботев“, Пд). Последните двама разнообразяват съответно защитата (Мазику) и халфовата линия (Рабей), докато атаката е изцяло „разградска“ - Спас Делев, Пиерос Сотириу и Бърнард Текпетей.

Втората тенденция е, че сред най-добрите 11 за сезона има почти само чужденци. В тима присъстват всъщност едва двама българи, и двамата национали - Николай Михайлов и Спас Делев. Това е още един неприятен показател за нивото и качеството на българските играчи. В подкрепа на това идва и друго доказателство - в идеалните единадесеторки на останалите разгледани 31 първенства няма нито един българин, пише „Сега“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама