Какво време ни очаква през юни?

12:56, 31 май 22 25 1282 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Този юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 8° и 13°, а най-високите - между 32° и 37°, според месечната прогноза на НИМХ.

През първите дни на месец юни над страната ще преобладава слънчево време с максимални температури между 28° и 33°. Купеста облачност ще се развива главно над планинските райони и на отделни места ще превали и прегърми. Към 6-ти температурите ще се понижат и въздушната маса ще стане неустойчива. До края на периода на много места, главно в Западна и Централна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушки.  

През повечето дни от второто и третото десетдневие температурите ще са близки до обичайните за юни. Повече слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и до полунощ на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевична дейност. Условия за по-значителни валежи има около 13, 18 и 25 юни, когато и температурите относително ще са по-ниски. През последните дни от месеца се очаква стабилизиране на въздушната маса и повишение на температурите.

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде около нормата. По-малко от нормите ще са валежите в източните райони от страната. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 л./кв.м. Веднъж на 10 години през юни в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама