Първите украински бежанци вече се настаняват в буферните лагери

15:35, 31 май 22 25 1570 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Започва настаняването на бежанци в буферните лагери, след като прекрати плана за разселване на украинските бежанци в бази из вътрешността на страната заради нисък интерес.

Първите осемдесет и двама украински бежанци са настанени в почивната станция на Министерство на отбраната в бургаския квартал „Сарафово”. От днес тя е буферен център за разпределение и настаняване на бягащи от войната украинци. По неофициална информация те ще бъдат настанени в хотелската част, която е с леглова база от 250 места, предаде Нова телевизия.

Предстои в следващите дни да бъдат поставени палатки, с което капацитетът на буферния център ще нарасне до 1000 места. До края на деня се очаква още 37 или 38 бежанци да пристигнат в буферния център в „Сарафово”. На място пристигна екип на Върховния комисариат към ООН за бежанците. Те са по покана на представители на българското правителство в региона. Те ще проверят при какви условия ще бъдат настанени хората. 

Днес от Бургас се очаква да тръгне група украинци към лагера в Елхово.

Край на „луксозното пребиваване“

Междувременно от Брюксел премиерът Кирил Петков призова за край на „луксозното пребиваване“ на украински бежанци в България.

„Не може българската държава да продължи да подкрепя такова луксозно пребиваване в България“, каза той. По думите му след три месеца „безпрецедентна подкрепа“ българските усилия вече влизат в „по-нормални рамки“, тъй като все пак става въпрос за бежанци.

По думите му новите условия са добри, без обаче да уточнява дали има предвид условията в „буферните центрове“ в Елхово и Сарафово, където ще бъдат настанени украинските бежанци, които са „в истинска нужда, които нямат къде да отидат след 31 май“.

Критики от вицепрезидента

В същото време вицепрезидентът Илияна Йотова отправи критики към властта за начина на преместване на украинските бежанци. Според нея правителството е допуснало грешки още при настаняването на избягалите от войната.

„Още от самото начало беше ясно, че системата, която те измислиха с хотелите, ще създаде проблеми. Доста по-рано тези хора трябваше да бъдат подготвени, да им бъде дадена възможност да потърсят свои квартири, тези, които искат трайно да се настанят в България, да им се предостави възможност за работа, децата да посещават възможност да посещават детски градини и училища. Както винаги, правим всичко в последния момент и виждате резултатите, доста за мен недостойни изказвания във всякакви посоки, което не ни прави чест като държава“, заяви Йотова.

Вицепрезидентът призова за спазване на европейските директиви, както и  да не се използва думата „разселване“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама