След сблъсъците в парламента: Порицание за Костадинов и Митев

20:30, 02 юни 22 / Политика 25 1535 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Народните представители Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ и Костадин Костадинов от „Възраждане“ получиха порицание заради сблъсъка и размяната на реплики по време на пленарното заседание на 1 юни. Това обяви зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин.

След като е изгледал подробно записите Вигенин е решил, че порицанието е достатъчно наказание за безредиците в пленарната зала. Двамата депутати могат да обжалват наказанието си в тридневен срок.

„Срам ме от това, което се случи в пленарната зала“

Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува депутатите за поведението им в пленарната зала и скандалите пред очите на деца вчера. По думите ѝ е нужен дрескод, не само за облеклото, но и за говоренето пред обществото.

В Трявна, където беше на официално посещение, Йотова заяви, че съдейки по отношенията в управляващата коалиция, вероятно ни очаква интересно политическо лято.

Срам ме е от това, което се случи в пленарната зала вчера пред очите наподрастващите българи. Едва ли тези деца си представят, че така трябва да изглежда българският парламент. Може да има много сериозни дискусии, много крайни решения, много различни гледни точки, но всичко трябва да има своята мяра. От дискусията можем само да спечелим, от личните квалификации и нападките един към друг, губим всички. Губим институциите, доверието към тях, губим техния авторитет“, заяви вицепрезидентът, цитиран от БНТ.

„Копейкин“ и „тъпак“: Депутати почти стигнаха до бой в парламента

В сряда Искрен Митев и Костадин Костадинов се сдърпаха в пленарната зала - действия, които се разиграха пред погледите на гости и деца на Народното събрание, дошли в Деня на детето да наблюдават работата на законотворците. В зала се чуха квалификациите „г-н Копейкин”, „тъпак”, „ще го набия“. Стигна се и до физически сблъсъци и дърпане на вратовръзки.

От „Възраждане“ поискаха официално извинение от страна на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ и настояха да се наложи наказание на Искрен Митев. Самият Митев се извини на гостите в пленарната зала за случката, на която са станали свидетели, но не поднесе извинение на Костадинов за думите си.

Аз казах, че ще приема наказанието и мисля, че това е достойното, което би трябвало да направи всеки един от двамата участници, в крайна сметка бяха нарушени правилата на залата и се изложихме пред децата“, коментира Искрен Митев.

Наказанието ще го обжалвам, защото когато някой бъде наклеветен не трябва да бъде наказван за това, че е наклеветен“, каза още Костадин Костадинов.

За 6 месеца работа това Народно събрание вече има наложени 9 наказания забележка и 2 порицания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама