ЕС отменя санкциите срещу патриарх Кирил 

17:27, 02 юни 22 25 1683 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейският съюз все пак одобри шестия пакет санкции срещу Русия, гласуван заради войната в Украйна.

Това стана, след като ЕС отказва да включи патриарх Кирил в списъците със санкции, отстъпвайки пред позицията на Унгария, съобщава ДПА, позовавайки се на дипломатически източници. Новите мерки ще са в сила от 10 ч. българско време утре сутринта, освен ако не се появят нови възражения, продължава дипломатът.

По-рано стана известно, че Унгария се е противопоставила на включването на патриарх Кирил в списъците като част от шестия пакет санкции.

„ЕС извадиха лидера на руската православна църква от предложения черен списък, което им позволи да договорят нов кръг от санкции, след като Унгария се противопостави“, съобщиха дипломати, цитирани от БГНЕС. 

Цената на петрола тръгна надолу

В началото на седмицата лидерите на страните от ЕС постигнаха съгласие за нов пакет от санкции, които ще доведат до спиране на две трети от доставките на руски петрол. Ембаргото включва вноса на петрол от Русия по море и предвижда временно изключение за доставките по тръбопроводи. България също получи изключение, което предвижда да може да внася руски петрол до края на 2024 г.

За България ще има изключение от ембаргото за руски петрол

За да влязат в сила санкциите обаче трябва да бъдат приети окончателните текстове на решението. Постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел обсъждаха текстовете в сряда, но Унгария блокира приемането им, съобщиха дипломати пред Ройтерс и Политико.

Според тях искането на Будапеща е руският патриарх Кирил да бъде изключен от списъка на санкционираните руски граждани. Той беше добавен в него заради откритата си подкрепа на войната в Украйна.

За пръв път предложението за забрана на вноса на руски петрол се появи в началото на май. Тогава Европейската комисия предложи пълна забрана за внос на руски петрол от 1 януари 2023 г. По настояване на Унгария крайният вариант, одобрен от европейските лидери, не включва доставките по тръбопроводи до страни без излаз на море и силно зависими от руския петрол - това са Унгария, Словакия и Чехия, припомня „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама