100 дни война: Каква територия завзе Русия?

08:03, 03 юни 22 25 2035 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

100 дни война в Украйна - според президента Володимир Зеленски Русия е окупирала около 20% от територията на страната му. А фронтовата линия е с дължина повече от 1000 километра.

Тежка остава ситуацията в Северодонецк. Там се водят улични боеве, военни и цивилни се укриват в местния химически завод. По думите на губернаторa на Луганска област, където се намира Северодонецк, 80% от града се контролира от руснаците.

Междувременно руските войски в Източна Украйна насочват настъплението си към градовете Славянск и Краматорск, съобщи управителят на Донецка област.

Зеленски заяви, че Украйна вече се чувства член на ЕС

Предприета е офанзива и към Святогорск. Според анализи на военни експерти обаче след офанзивата в Луганска област Русия няма да има възможност веднага да атакува съседния Донецки регион.

„Ситуацията в Донбас не се е променила през изминалите 24 часа. Бележим частичен успех в битките за Северодонецк, но все още е рано да се каже. Там и в съседните няколко населени места - Лисичанск и Бахмут, положението е най-тежко. Има още много градове, където мощните руски атаки продължават. Руската армия използва цялото си налично въоръжение. Изобщо не щади хората си“, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от БНТ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама