„Колко още касапници“: Байдън призова за по-строг контрол върху оръжията

11:55, 03 юни 22 / Свят 25 1732 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С призива „Достатъчно, стига!“ президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да забрани продажбата на нападателните оръжия в страната и да приложи други мерки за контрол, за да се справи с поредица от смъртоносни стрелби в страната.

Отново стрелба в САЩ

Президентът се обърна към законодателите с вечерна реч, произнесена от Белия дом, която бе излъчвана на живо. Само през последните две седмици в САЩ се случиха стрелби в училище в Тексас, в хранителен магазин в Ню Йорк и в болница в Оклахома. Загинаха близо 40 души, като половината са деца на възраст под 7 години.

Колко още живота ще бъдат отнети, за да има промяна на законите за оръжията в Америка. За бога, колко още касапници сме готови да приемем?“, попита Байдън, цитиран от Mediapool.

Президентът призова за редица мерки, срещу които републиканците в Конгреса се противопоставят, включително забрана на продажбата на нападателни оръжия, а ако това не е възможно, поне да се повиши на минималната възраст за закупуване на тези оръжия до 21 години.

„Най-кървавят случай от десетилетие“: Тинейджър уби 19 деца и двама учители в Тексас

Той настоява за отмяна на законовата защита, която имат производителите на оръжие при случаи на насилие, извършено от хора, които използват оръжието им. “Не можем отново да подведем американския народ“, каза Байдън

Според него, ако Конгресът не предприеме действия, американците ще направят този въпрос централен с гласовете си на междинните избори през ноември.

Оръжейното лоби на Националната оръжейна асоциация заяви в изявление, че предложенията на Байдън ще нарушат правата на собствениците на оръжия, които спазват закона.“Това не е истинско решение, не е истинско лидерство и не е това, от което се нуждае Америка“, се казва в позицията.

САЩ имат повече смъртни случаи от огнестрелно оръжие от всяка друга развита нация в света.

Законодателите обмислят мерки за разширяване на проверките и приемане на закони, които биха позволили на полицията да отнемат оръжието от хора, страдащи от психични заболявания. Всички предложени мерки за контрол са изправени пред големи препятствия от страна на републиканците, особено в Сената.

Втората поправка на Конституцията на САЩ защитава правото на американците да носят оръжие. Байдън каза, че поправката не е "абсолютна", като добави, че новите мерки, които той подкрепя, не са насочени към отнемане на оръжията на хората.

“След Колумбайн, след Санди Хук, след Чарлстън, след Орландо, след Лас Вегас, след Паркланд, нищо не е направено“, каза Байдън, цитирайки списъка с масови убийства през последните 20 години. Повече от 18 000 души са загинали от насилие с огнестрелно оръжие в САЩ само през тази година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама