Путин с призив към Киев 

09:10, 04 юни 22 25 2152 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На фона на опасенията от глобална продоволствена криза президентът на Русия Владимир Путин заяви, че няма проблем с износа на зърно от Украйна.

Той призова властите в Киев да разминират контролираните от тях пристанища и увери, че Русия няма да се възползва от ситуацията, за да атакува Украйна по море.

В интервю за предаването „Москва, Кремъл, Путин” по телевизия „Русия 1” руският президент нарече обвиненията срещу страната му за продоволствената криза „опит проблемът да бъде прехвърлен от болната глава на здравата”. 

100 дни война: Каква територия завзе Русия?

„Неблагоприятната ситуация на световния продоволствен пазар започна да възниква не вчера и даже не след началото на специалната военна операция на Русия в Донбас и в Украйна. Тя започна да възниква още през февруари 2020 г. в процеса на борбата с последиците от пандемията от коронавирусната инфекция“.

Владимир Путин обвърза продоволствения проблем с вливането на големи парични маси в американската икономика като средство за борба с кризата.

Путин коментира и поскъпването на енергията в Европа. Според него то е резултат от недалновидната политика на Европейската комисия в тази сфера: ускорен преход към зелена енергия и отказ от дългосрочните договори за доставка на руски природен газ, пише БНР.

Украйна: Руските сили са изтласкани на изток

Руската артилерия удари източния Донбас на Украйна с ожесточени боеве около град Северодонецк, но местният губернатор каза, че има известен напредък в отблъскването на нахлуващите сили. Украинските войски продължават да се съпротивляват срещу пълно превземане на града.

„Те не го завзеха напълно“, каза управителят на Луганска област Сергей Гайдай, според когото нахлуващите сили са били изтласкани с „20 процента“. „Веднага щом получим голямо количество западни оръжия с дълъг обсег, ще изтласкаме артилерията им назад... и тогава руската пехота ще бяга“.

Украинските войски все още държат индустриална зона в Северодонецк, каза Гайдай, сценарий, напомнящ Мариупол, където стоманодобивният завод беше последната крепост на съпротивата в пристанищния град.

Ситуацията в Лисичанск, град-близнак на Северодонецк, който се намира точно от другата страна на местната река, изглежда все по-ужасяваща. Около 60% от инфраструктурата и жилищата са унищожени, а интернет, мобилни мрежи и газови услуги са изключени, каза кметът Александър Зайка, цитиран от БГНЕС.

В град Славянск, на около 80 километра южно от Северодонецк, кметът призова жителите да се евакуират заради интензивни бомбардировки. Спрени са водата и електричество. „Ситуацията се влошава“, каза студентката Гулнара Евгарипова пред АФП, докато се качваше на микробус, за да напусне града. Фелдшерката Екатерина Передненко, добави: „Страхувам се, че няма да има към какво да се върна“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама