Подпалиха българския културен център в Битоля

21:00, 04 юни 22 25 1820 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Културният център „Иван Михайлов“ в град Битоля, Северна Македония, е подпален рано тази сутрин. От центъра очакват институциите в най-кратки срокове да разкрият извършителите на вандалския акт.

Той беше официално открит преди два месеца в присъствието на премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова, които бяха посрещнати с обидни думи от местни жители. Откриването му даде началото на поредна антибългарска кампания в югозападната ни съседка относно делото и личността на Иван Михайлов.

Петков призова РМС да надмогнем историята, а Йотова му даде критичен съвет

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда акта на умишлен палеж, посочват от ведомството. „Тази вандалска атака е поредното доказателство, че има много участници, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще“, се казва в позицията им, пише bTV.

Президентът Стево Пендаровски и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски също осъдиха остро подпалването.  „В 21 век нищо не се постига с палежи и опожаряване. Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички нас да останем спокойни и достойни, а с извършителите ще се разправят институциите”, написа Ковачевски във Facebook.

Пендаровски пък почерта, че подобни действия са провокация и не са в полза на подобряване на отношенията с България. „Призовавам компетентните институции да проведат своевременно и детайлно разследване, да предприемат всички необходими мерки, да установят и санкционират извършителите”, написа той във Facebook.

А евродепутатът Ангел Джамбазки сезира Европейската комисия, Френското председателство на Съвета на ЕС и евродепутатите за случилото се.

Петков, Радев и Йотова осъдиха палежа

Премиеирът Кирил Петков определи палежа като „опит за провокация и дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи. „Българското правителство ще продължи да работи за защитата на правата на българската общност в Северна Македония и да подпомага дейността ѝ. Благодаря на премиера Ковачевски за бързата реакция и очаквам от компетентните служби на Република Северна Македония да издирят и накажат извършителите на този вандалски акт. Бъдещето на региона не трябва да става заложник на опитите за дестабилизация от злонамерени маргинални групи”, написа той във Facebook.

Президентът Румен Радев пък описа случилото се като „поредната провокация,  вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония. „Толерирана повече или по-малко от официалните власти, тя намираше години наред израз в рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и обществени места тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни”, се посочва в позиция на държавния глава.

Радев подчертава, че неслучайно България поставя като най-важни условия за съгласието ни РСМ да започне преговори за членство в ЕС, вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на страната като държавотворен народ и предоставяне на сигурни и необратими гаранции за преодоляване на езика на омразата. „Същевременно, следва да отбележим, че досега не ни е известен нито един извършител на многобройните подобни престъпни действия срещу българите в РСМ”.

Вицепрезидентът обяви подпалването като поредна провокация. „Още при откриването му преди месец, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония“, написа тя във Facebook. Според Йотова само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности.

А външният министър Теодора Генчовска посети мястото на инцидента в рамките на визитата си в Северна Македония.

В рамките на няколко месеца това е поредно посегателство срещу български културни центрове в РС Македония, след като през януари премиерът Кирил Петков посети страната с амбицията да надгради отношенията между двете държави, което да позволи до края на юни София да подкрепи преговорната рамка на Скопие с ЕС, припомня БНТ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама