Путин с ново предупреждение към Запада

16:10, 05 юни 22 25 1882 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Русия ще атакува нови цели, ако Западът достави на Украйна ракети с по-голям обсег, предаде "Франс прес".

Той добави, че новите оръжейни доставки за Киев ще доведат до „удължаване на конфликта“. Ако такива ракети бъдат доставени на Украйна, „ще си направим съответните изводи и ще използваме оръжията си, за да нанасяме удари по цели, които досега не сме атакували“, каза Путин в интервю за руската държавна телевизия "Россия-1".

САЩ дават ракети на Украйна, но не „целѝ да свали Путин“

Президентът не уточни нито обхвата на руската реакция, нито какви цели планира да атакува Русия, ако западните държави започнат да доставят на Киев ракети с по-голям обсег.

Изказванията на Путин идват няколко дни, след като САЩ обявиха решението си да доставят на Украйна реактивни системи за залпов огън (РСЗО) М270 и М142 HIMARS с обсег близо 80 км, които са способни да нанесат удари срещу руски войски и складирани оръжия в тила на руските сили.

Путин с призив към Киев 

Военни експерти отбелязват, че обсегът на тези ракети е малко по-голям от този на аналогични руски РСЗО, което ще позволи на украинските сили да атакуват артилерията на противника, без да влизат в обсега на неговия ответен огън.

Американският президент Джо Байдън обаче каза в понеделник, че изключва доставки за Украйна на РСЗО с такъв обсег, че да могат да атакуват територията на Русия, въпреки многократните настоявания на Киев да получи такива системи, припомня bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама