Борис Джонсън оцеля при вота на недоверие

00:59, 07 юни 22 / Свят 25 1212 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Британският премиер Борис Джонсън ще остане на поста си, след като оцеля при вота на недоверие, иницииран от собствените му депутати от Консервативната партия. Вотът бе логичен епизод след поредица от скандали, които разклатиха доверието в Джонсън и като премиер, и като лидер на партията.

Малко повече от две години след като спечели убедителна победа на изборите в страната, премиерът отново доказа способността си да избягва горещите картофи”, за да запази поста си.

Скандалът Партигейт”, който бе и причина за днешния вот, и в който ковид ограниченията на страната, наложени от самия Джонсън, бяха брутално нарушени с провеждането на партита в премиерския офис, драстично отслабиха доверието в премиера. С партито на Даунинг стрийт 10 Джонсън стана първият премиер в Обединеното кралство, нарушил закона.

211 депутати подкрепиха Джонсън, 148 гласуваха против него.

57-годишният Джонсън се нуждаеше от подкрепата на 180 депутати, за да оцелее на поста при гласуването. Това е 50% плюс 1 глас от общо 359-те консерватори в парламента.

Резултатът от тайния вот обяви сър Греъм Брейди. Председателят на Комитет 1922”. обаче заяви пред събралите се депутати: Мога да заявя, че въпреки резултата, партията няма доверие в министър-председателя”.

Лондон иска да прави нов Европейски съюз, кани Украйна в него

Ако Джонсън бе загубил вота на недоверие, това щеше да е краят на политическата му кариера. Предходните лидери на Консерваторите - Маргарет Тачър и Тереза ​​Мей в крайна сметка подадоха оставки, въпреки че спечелиха гласовете на собствените си депутати. Двете напуснаха поста с мотива, че въпреки вътрешнопартийната си победа, те са нанесли непоправими щети на британския премиерски пост, пише АФП, цитирана от БГНЕС. 

Много добър резултат 

Това е много добър резултат. С тези думи британският премиер Борис Джонсън коментира резултатите от вота на недоверие. 

„Не забравяйте, че когато за първи път станах лидер на партията, не получих толкова голяма подкрепа от колегите си в парламента. Това, което имаме сега, е възможност да оставим зад гърба си всички неща, за които хората в медиите обичат да говорят. Това, което ще направим сега, е да се възползваме от възможността да се обединим и да вървим напред", допълни премиерът.

Джонсън категорично отказа да подаде оставка заради Партигейт”. В опит да възвърне доверието на британците, той отбеляза направеното по Брекзит, работата на правителството в борба с пандемията, и светкавичната подкрепа на Великобритания за Украйна във войната срещу Русия.

Партигейт” ще остави отпечатък и върху резултатите от два частични избора този месец, в които консерваторите очакват загуби.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама