САЩ: България сама е решила да не пусне самолета на Лавров

09:30, 07 юни 22 / Свят 25 2043 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че България, Република Северна Македония и Черна гора са упражнили суверенното си право да затворят своето въздушно пространство за самолета на руския министър на външните работи Сергей Лавров. Той каза това на брифинг, излъчен на сайта на Държавния департамент, по повод проваленото посещение на Лавров в Сърбия.

Решението на трите страни е независимо и не е наложено отвън, заяви Прайс. Той отбеляза, че това отразява решимостта на Европа да държи Русия отговорна за войната в Украйна, предаде БТА.

Припомняме, че България отказа да предостави въздушен коридор за руски правителствен самолет. С него външният министър Сергей Лавров трябваше да отиде на посещение в Сърбия. Новината дойде първо от посланика Елеонора Митрофанова, после беше потвърдена и от българските власти.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ призова Сърбия да даде приоритет на целта си да се присъедини към Европейския съюз и да се придържа към общата външна политика. „Ние постоянно призоваваме Сърбия да предприеме стъпки, за да напредне по европейския път, включително да диверсифицира своите енергоизточници и да намали енергийната си зависимост от Русия“, обърна внимание Прайс.

Несъгласието на Сърбия винаги да бъде част от глутницата е нещо, което предизвиква главоболие, коментира президентът Александър Вучич по повод отмяната на посещението на Лавров. Той каза, че не е изненадан от изхода от ситуацията и изтъкна, че е имало много разговори, в които е искано от Сърбия да откаже гостоприемство на руския външен министър.

За сръбската опозиция обаче затварянето на небето за Лавров е голяма услуга за президента Вучич, за която „той е безкрайно благодарен“. Горан Йешич от Демократическата партия смята, че и без тази „инцидентна ситуация“ Вучич възнамерява да въведе санкции срещу Русия. Според него Лавров се е самопоканил в Белград.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама