Киев пише книга за екзекуторите и иска „Железния купол“

08:05, 08 юни 22 25 1317 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Интензивните сражения за контрол над Северодонецк продължиха и през изминалото денонощие, като Русия и Украйна направиха редица твърдения и контратвърдения за ситуацията на място. Москва заяви, че е „освободила“ източния град, който е от ключово значение за контрола над източния украински регион Донбас, въпреки че това скоро беше опровергано от Киев, който твърди, че все още контролира ситуацията.

Междувременно Украйна призова за повече тежки оръжия, за да се противопостави на руската военна офанзива в източната част на страната. Съюзниците на страната се стремят да осигурят тези така желани от Киев оръжия, на фона на по-широките международни усилия за изнасяне на повече зърно от Украйна, но това отнема време.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви късно снощи, че „абсолютно героичната защита на Донбас продължава“. В нощното си видеообръщение той посочи, че през последното денонощие руските сили не са постигнали значителен напредък в източната част на Донбас. Това противоречи на твърденията на Русия.

Зеленски каза, че руснаците явно не са очаквали да срещнат толкова голяма съпротива и сега се опитват да вкарат допълнителни войски и оборудване. Такъв е случаят и в южната Херсонска област, която руските войски окупираха в началото на войната, твърди украинският лидер.

Във видеото Зеленски заяви, че следващата седмица Украйна планира да издаде специална „Книга на екзекуторите“ с потвърдена информация за военни престъпления, извършени от руската армия. Сред изброените лица ще бъдат не само тези, които са извършили военните престъпления, но и техните командири, пише БГНЕС.

„Не можем да се съгласим с тях“: Русия излиза от Европейския съд по правата на човека

Киев иска да купи системата „Железен купол“ от Израел

Украйна иска да закупи системата за противовъздушна отбрана „Iron Dome“ („Железен купол“) от Израел, съобщи вестник „Джерусалем пост“, позовавайки се на изявление на украинския посланик в еврейската държава Евгений Корнийчук.

Бих искал израелското правителство да излезе от зоната си на комфорт и да се върне към реалността. Имаме нужда от помощта на Израел. Имам предвид нуждата ни от военна и техническа подкрепа. Нуждаем се от „Железен купол“, който ще спаси нашите жени и деца от руските ракетни удари“, цитира вестникът думите на посланика.

Корнийчук обясни, че намеренията на Киев включват именно закупуването на въпросната система. „Ние не се нуждаем от дарение, ние искаме да го купим“, подчерта той и добави, че от гледна точка на Киев „от морална гледна точка Израел трябва да стане част от останалия западен свят и да помогне на Украйна с всички възможни средства“.

Според „Джерусалем пост“ продажбата на „Железен купол“ на Украйна или на която и да е друга страна е малко вероятна „поради подписаните със САЩ правила за износ на отбранителни продукти и международните задължения за контрол на пазара на износа на отбранителни продукти на страната“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама