Олаф Шолц вижда шанс за постигане на напредък между София и Скопие

15:00, 11 юни 22 / Политика 25 1659 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания. Това заяви федералният канцлер на Германия Олаф Шолц след срещата си с българския премиер Кирил Петков.

Смятам, че имам шанс за постигане на напредък. Ще продължим дискусията до края на френското председателство“, изтъкна Шолц и посочи, че според него този процес ще засли ЕС.

Западните Балкани и тяхното приемане в ЕС са нещо изключително важно за нас. Знам, че въпросът за разширяването на ЕС е важен и за България, по който обаче България има редица въпроси. Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между две страни, но германският опит показва, че обогатяващо за всички страни, когато се преодолее недоверието и изградят приятелски отношения със съседите, отбеляза германският канцлер, цитиран от bTV. 

Петков: Всяко възможно решение трябва да включва приоритетите на България

Кирил Петков на свой ред изтъкна, че ЕС и Германия трябва да се включат като гарант за изпълнение на условията, които са поставени от София пред Скопие - промяна в Конституцията и включване на българите в нея, спазване на договора за добросъседство и изпълнение на българската рамкова позиция за разширяването на ЕС към Западните Балкани.

България и Германия винаги са гледали в посоката на Западните Балкани и техния път към Европейския съюз. Ние имаме основни приоритети по отношение на Северна Македония. Трябва да видим всички възможности през европейския процес, за да се гарантира включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония, за да можем да защитим правата на българите там. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство“, подчерта Петков и добави, че за да може да имаме стъпка напред, всяко едно възможно решение трябва да се съобрази с тях

Той съобщи още, че с германския канцлер са обсъдили и стратегически теми и за двете правителства, а включително войната в Украйна. Обединени ние трябва да работим заедно, за да преодолеем този проблем, който е надвиснал над цяла Европа. „Обединихме се в позицията, че само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и енергийна сигурност едновременно“, посочи Кирил Петков.

Премиерът припомни, че Германия е най-големият ни партньор в Европейския съюз, Търговският оборот между двете страни надхвърля 10 милиарда евро.

Шолц в Скопие: Ще се застъпя за започване на преговорите с ЕС

Шолц заяви твърда подкрепа за присъединяването на Северна Македония към ЕС и по-рано в Скопие. „През 2003 година в Солун ЕС даде обещание на Западните Балкани и трябва да го изпълним, особено по отношение на Република Северна Македония, която изпълни всички предпоставки за започване на преговорите за присъединяване към ЕС“, каза германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски по време на посещението му в Скопие, предаде БТА. 

Шолц подчерта задоволството си от политическата сила (СДСМ), която е направила възможно постигане на споразумение с Гърция. „За това и останалата част от задачата трябва да бъде успешно изпълнена и това е нещо, за което гражданите на Северна Македония и правителството работиха усилено. Трябва да положим всички усилия страната да започне преговори за присъединяване към ЕС и аз ще се застъпя за това. Насърчавам Северна Македония да продължи да върви по пътя на реформите, добави той.

Ковачевски: Общите цели са страната ни да бъде член на ЕС

Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия, е силна и недвусмислена. Тази подкрепа ни насърчава в стремежите да изградим проспериращо общество, основано на европейските ценности, като равноправен партньор на Федерална република Германия и други държави-членки на ЕС“, увери премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски допълвайки, че посещението на Шолц в навечерието на срещата на върха на ЕС е силен знак за подкрепа за изпълнените критерии от страна на Северна Македония. Общите цели са страната ни да бъде член на ЕС“, подчерта Ковачевски.

По-рано в интервю за „Ал Джазира“ македонският премиер изтъкна, че Албания също е заложник на българското вето. Той отбеляза и, че „ако българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по темите от миналото, няма да има големи проблеми“ (бел. ред. - за вдигането на ветото).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама