Петков и ЕС отрекоха, че ветото за Северна Македония се вдига

14:00, 09 юни 22 / Политика 25 1423 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За да вдигне наложеното вето за присъединяването на Северна Македония към ЕС България иска спазване на рамковата позиция, приета от парламента, включването на българите в Конституцията на Скопие, както и спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и това не се е променило. Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция с еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Верхеи в София.

„Колкото е необходимо“: Еврокомисар пак на среща с Кирил Петков

„Това са били нашите дискусии и преди и сега. Работим заедно да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия“, отбеляза Петков. Той отхвърли твърденията на „Има такъв народ“, че под негово ръководство страната е водила „паралелна“ външна политика спрямо Скопие. Това беше един от поводите, заради които лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че ИТН излиза от управляващата коалиция и „изтегля“ четиримата нейни представители от правителството.

Когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да изведе политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който му е казал това, и да каже какво точно е имал предвид, каза още Петков, цитиран от „Свободна Европа“.

За липсата на промяна в преговорите и липсата на постигнато споразумение между София и Скопие потвърди и еврокомисар Верхеи. Той припомни, че това е четвъртото му посещение в страната за последните шест месеца и че през това време са били търсени решения, които да придвижат процеса по присъединяване на Северна Македония напред. Опитвам се да намеря решение и това, че се връщам отново и отново, означава, че още не съм открил решение“, изтъкна еврокомисарят и определи ситуацията като „изнервяща“ за него и останалите представители на ЕС, участващи в процеса. Той потвърди, че провежда срещи и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и че по време на посещението си в София се е срещнал с външната министърка Теодора Генчовска и му предстои среща с президента Румен Радев. 

Натискът България да премахне ветото над Северна Македония се засилва

Все още ми липсва подкрепата на една държава членка и това е България, каза още Верхеи по повод процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС. Той отново заяви, че ЕК се надява да се стигне до решение до срещата на европейските лидери в края на месеца.

Припомняме, че вчера Слави Трифонов обвини Петков в „национално предателство“, тъй като е вземал „решения против волята на българския народ“ в опит да бъде свалено ветото, което България наложи върху процеса за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

А днес в интервю за bTV външният министър Теодора Генчовска отбеляза, че в министерството има налични паметни записки за срещи, които Петков е водил с европейски дипломати по темата Северна Македония. Тя изтъкна, че от разговори с „представители на европейски институции“ е станало ясно, че премиерът е давал „други сигнали“, различни от официалната позиция на България. „Има паметни бележки, всичките с гриф, когато е необходимо, пред органите, които трябва могат да бъдат показани“, подчерта Генчовска. Подобна теза изказа вчера и председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Напрежението между между двете формации за Северна Македония се трупа от месеци, през които представителите на партията на Трифонов и самият лидер многократно обвиняваха Петков в дадени обещания за вдигане на ветото.

Премиерът определи твърденията като неверни и единственият начин да „клатиш коалицията и да получаваш политически кредит е да играеш тази националистическа карта“. Той посочи още, че през последните седмици изцяло се е оттеглил от темата и работата е била в ръцете на министър Генчовска.

Преди ден Кирил Петков призна, че на масата за преговори със Скопие има предложение, според което Северна Македония ще промени Конституцията си и в нея ще бъдат вписани българите наравно с останалите народности преди да започне преговори за европейски членство и ЕС ще бъде гарант за това.  Той определи това като безпрецедентен успех за екипа от МВнР, което се води Теодора Генчовска, която лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че ще изтегли от кабинета.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама