Путин се сравни с Петър Велики

11:45, 10 юни 22 / Свят 25 1944 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Русия отбеляза 350-ата годишнина от рождението на Петър Велики, който е работил за сближаването на империята с Европа, предаде „Франс прес“. Тези усилия на Петър Велики отпреди три десетилетия сега контрастират със ситуацията в света, в която Москва и Запада са в разрив заради войната в Украйна.

По повод честванията на годишнината на руския владетел, който първоначално е бил цар Петър Първи, а после става император до смъртта си през 1725 г., руският президент Владимир Путин посети в Москва тематична експозиция. Според говорителя на Кремъл - Дмитрий Песков, Путин цени много ролята на Петър Велики в историята на страната.

След пътуване в Европа, което кара Петър Първи да осъзнае закъснението на Русия в своето развитие, той решава да модернизира империята, да реформира армията, държавата и църквата, да създаде военен флот и да започне истинска културна революция, на която днешна Русия е наследница.

Петър Първи освен това разпорежда изграждането на Санкт Петербург, имперската столица, на която той гледа като на отворен към Европа прозорец. Между впрочем точно в този град, който днес е вторият по големина в Русия, са съсредоточени повечето от честванията на годишнината.

Фигурата на Петър Първи остава асоциирана с тази на завоевател, който разширява границите на Русия и на силен монарх, чиято власт не е била оспорвана под никаква форма.

„Politico“: Владимир Путин – новият васал на Китай

Путин даде тон на честванията, когато в изявление определи Петър Първи като изключителна военна фигура и патриот, предприел мащабни трансформации, които са допринесли за засилване на международния престиж на Русия и са определили нейното развитие за идните векове.

Но в контекста на силни напрежения между Москва и Европа много руснаци се питат дали Путин има намерение да затвори отворения към Европа прозорец от Петър Велики три века по-рано. От дни в руските социални мрежи има мемове по този въпрос. На един от тях се чете: „Петър Първи отвори прозореца към Европа, а Путин ще го затвори“. На друг пише: „Затворете прозореца към Европа, гледката е ужасна“.

На фона на всичко това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви миналата седмица, че никой няма намерение за затваря каквото и да е.

Експозицията „Петър Велики. Раждането на империята“, която посети Путин в Москва пък е създадена в жанра на имерсивните биографични спектакли. В 18 зали са разположени десетки ключови тематични зони, обединени в единна сюжетна линия, сред които развитието на държавността, новия език на дипломацията, създаването на гражданско общество, реформи в областта на науката и образованието, новите професии, културата и бита. Изложбата ще може да се разгледа до края на септември в постоянното панаирно градче на Москва.

Путин с ново предупреждение към Запада

Пред журналисти по време на посещение на изложбата Путин сравни политиката си с тази на Петър Велики, когато той се е сражавал с Швеция и Финландия. „Ние посетихме експозиция, посветена на 350-ата годишнина от рождението на Петър Велики. Учудващо е, но почти нищо не се е променило. Петър Велики води Северната война в продължение на 21 години. Човек има чувството, че сражавайки се със Швеция, той е завземал нещо. Но той не е завземал нещо, а си е връщал нещо“, заяви Путин.

„Когато Петър Велики основа нова столица (Санкт Петербург), нито една от страните от Европа не призна тази територия, като принадлежащ на Русия. Всеки я смяташе за принадлежаща на Швеция. Но от незапомнени времена славяните живееха там редом с унгро-финските народи. Петър Първи възвръщаше и засилваше“, заяви Путин.

Очевидно на нас се пада също задачата да възвръщаме и да засилваме“, заяви Путин, сякаш правейки алюзия с руската офанзива в Украйна.

„Имаше епохи в историята на нашата страна, когато ние бяхме принудени да отстъпим, но само, за да възстановим силите си и да тръгнем напред“, допълни той.

Разгромяването на Швеция във Великата северна война (1700-1721 г.) превърна Русия в основна сила в Балтийско море и важен играч в европейските дела, отбелязва още „Франс прес“, цитирана от БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама