Заков: Един от сценариите на войната може много сериозно да засегне България

11:00, 11 юни 22 / Политика 25 1549 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Един от сценариите на развитие на войната може да засегне много сериозно националната сигурност на България, като например разширяване на войната южно от Одеса, включително в Приднестровието. Това коментира военният министър Драгомир Заков в ефира на bTV.

Относно искането на украинския посланик за доставка на оръжие за Киев, той обяви, че е учуден, че дипломатът е използвал цифри за наличностите на съответните оръжейни системи и боеприпаси в нашата армия. „България няма как да помогне на Украйна с оръжие. България в някакъв вид е фронтова държава, макар че не се водят бойни действия директно на наша територия, но много близо до нашите до нашата територия и сме на границата на въоръжения конфликт. Така че ние също имаме разчети за това какво е необходимо на Българската армия в ситуация, в която не знам какво би могло да се случи. Така че ние имаме необходимост от тези въоръжения и ако днес ги предоставим, какво ще остане за Българската армия?, посочи Заков. 

По думите му, ако предоставим исканото въоръжение, ще са необходими от няколко месеца до две години, за да могат производителите да възстановят тези количества боеприпаси за нашите въоръжени сили. Като пример той посочи изказването своя словашки колега, който на конференцията „Глобсек“ е изразил недоволство, че оръжието предоставено на Украйна, ще бъде възстановено на страната му „някъде около 2027 г.“.

Политическата криза

Политическата класа в България е изправена пред тест за държавност. Ако този тест не бъде издържан с отличен, ще имаме много сериозни проблеми в следващите между 6 и 9 месеца“, предупреди Заков.

Той посочи, че шоковете за страната са много – повишаващите се цени на енергоносителите, на суровините, зараждаща се продоволствена криза, вероятна стагфлация – изключително неприятен период от икономическия цикъл. Министърът е на мнение, че правителството трябва да се обедини около конкретни ценности, за да може България да бъде преведена през предстоящите шокове през следващите до 6-9 месеца, а след това да се мисли за избори.

Цялата политическа класа трябва да прояви зрялост и държавнически подход. Това е необходимо на българския народ и на българската държава. В противен случай, ще изпаднем в една много тежка ситуация“, коментира министърът на отбраната.

На въпрос дали е разбрал защо Има такъв народ“ е напуснала управляващата коалиция, министърът каза, че това си е тяхно решение. „Не съм поканен дори от ИТН да бъда част от правителството, бях поканен от премиера лично. Не мога да твърдя какви са били техните мотиви“, отбеляза Заков.

Попитан дали съжалява, че е напуснал като посланик и е станал министър в правителство, което може да издържи няколко месеца, министър Заков каза, че калкулирал, че това винаги може да се случи и не съжалява.

Военният министър каза също, че не е разочарован от актуализацията на бюджета в частта за неговото министерство. „Трябва да бъдем реалисти. В момента е важно да направим бюджет, който да отговори на шоковете, които предстоят“, посочи министър Заков.

Ако няма работещ парламент, спира модернизацията на българската армия. Подготвят се проекти за модернизация, вече има решения на Министерския съвет, които трябва да се придвижат към парламента. Ако това не се случи, модернизацията на армията спира в изключително критичен момент“, коментира още военният министър Драгомир Заков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама