„Аз съм самостоятелен играч“: Трифонов нямал общо с „Капъкуле“, ДПС и ГЕРБ

18:31, 12 юни 22 / Политика 25 1939 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Целта на „Има такъв народ“ за участие в правителството беше да се въведат в действие решенията на референдума, който ние проведохме. После се оказа, че се случиха един куп неща, които касаеха потребност от това да се понесе отговорност. Това заяви лидерът на ИТН Слави Трифонов в интервю за „Дарик радио“, което се проведе в собственото му студио в телевизия 7/8.

Ние спечелихме изборите, трябваше да поемем отговорност и решихме да не се съобразяваме с други партии. Не успяхме да реализираме правителство и тогава казах, че ако продължим да участваме в политическия живот, следващия път ще направя всичко възможно да има правителство. Подписахме коалиционно споразумение с ПП да реализираме правителство и то се случи. До онзи ден“, разказа той и изтъкна, че най-големият компромис, който от ИТН са направили, е да участват в коалиция с БСП, защото те са част от статуквото. „Аз съм наясно с цялата ситуация от промяната от 10 ноември 1989 г. Оттогава всичко е ясно за БСП (...) Преодолях го с много зор, но го преодолях, за да се свърши работа“, посочи Трифонов. 

Тези хора не стават за това да се занимават с управление на държава. Според мен те трябва да стоят далеч от властта“, каза лидерът на ИТН за останалите партии в коалицията.

За изтеглянето на министрите си Трифонов заяви, че е направил избор между лошо и по-малко лошо. „По-малко лошо е ако продължа да участвам в тази коалиция“, смята той. Аз просто съм изтеглил министри, за да се развали правителство трябва да има други действия, други ходове, аз просто съм изтеглил министри. Това не е разваляне на правителството“, коментира лидерът на Има такъв народ, който обвини управляващите, че се държат по начин, който не е коалиционен, а поведението им е нагло и безотговорно.

Петков просто лъжеше за РСМ

По думите му това дали харесва Кирил Петков, или не го харесва, няма никакво значение. „Единственото, което има значение, е той да свърши работа“, коментира лидерът на ИТН. Той не спря да се опитва да ни прескача по отношение на казуса с РСМ. Говореше едни неща на посланиците, тук в България - други. Истината е, че просто лъжеше“, заяви Слави Трифонов. 

При поредния въпрос от страна на водещия, защо ИТН поставят държавата в това положеие, като напускат коалицията, лидерът на партията изкрещя: Заради Македонияяяя!. По думите му именно заради Македония няма правителство, не заради ИТН.

Продължаваме промяната“ приличат като поведение на ГЕРБ

Той бе категоричен, че Продължаваме промяната“ приличат като поведение на ГЕРБ. „Това, което обедини коалицията бе преставането на модела ГЕРБ, да спре да управлява авторитарно. ПП прави същото, управлява като ГЕРБ, искат да управляват еднолично. В случая дуолистично, Василев и Петков са от двете страни на едната монета“, каза още Трифонов. Те са много гъвкави. Флексабилни. Говорят с желание нещо да се случи. Кирил Петков е по-скоро емоционален. Асен Василев е по-скоро гъвкав на базата на това да стане нещото“, добави още той.

На въпрос дали е имало моменти на достойно поведение от страна на „Продължаваме промяната“, Трифонов отговори: „Може би в началото, когато решихме да се промени модела за управление на ГЕРБ. Това дали харесвам Кирил Петков или не, няма значение. Значението е това Петков да свърши работа в коалиция с останалите три партии. В момента, в който ми стана ясно, че това е невъзможно, първо се допитах до депутатите на ИТН преди около месец.“

От думите му стана ясно, че застава зад експертно правителство.

Петков нарекъл Любомир Каримански леке

Лидерът на ИТН коментира и спорът около провалената кандидатура на Любомир Каримански като ръководител на БНБ. По думите му премиерът Кирил Петков му е съобщил в телефонен разговор, че Каримански не е подходящ за поста, но не е дал основателна причина за това. „Той ми каза: Който и да е за БНБ, само да не е Каримански“, изтъкна той и подчерта, че когато е поискал да се аргументира министър-председателят е нарекъл Каримански леке. Трифонов допълни, че от тогава не е разговарял с Кирил Петков.

„Опитът ми с БНБ е печален как действа „Продължаваме промяната“. Те смятат, че са прави, когато предлагат един човек - не действат партньорски. Когато има коалиция тези неща трябва да бъдат обсъждани по един определен модел“, подчерта Трифонов.

Според него еврото трябва да бъде прието в България и каза, че по този въпрос в коалицията не е имало разногласия.

Кой „дърпа конците“ на ИТН?

Попитан в какви отношения е с политика от ГЕРБ Орлин Алексиев, за когото политически анализатор Илиян Василев наскоро написа във Facebook, че е „реалният кукловод в ИТН“, и дали той „дърпа конците“ на партията, Трифонов заяви: „Нямам представа защо намесват Орлин Алексиев. Аз съм човекът, който е създал ИТН и ако използвам този израз „дърпа конците, аз съм единственият, който може да каже в момента какво се случва в ИТН, никой друг, добави той.

Орлин Алексиев е мой приятел, с него се познаваме от 20 години. Той е един от хората, които дадоха „Ферари“-то, което не запали. Една от причините да сме приятели, е, че не си говорим за политика“, обясни лидерът на ИТН. Слави Трифонов уточни, че единствените хора, с които се е посъветвал за решението си, са депутатите от ИТН, които са го подкрепили на 100%. Аз съм самостоятелен играч. Единствените хора, на които мога да съм задължен, са хората, които са ми се доверили. Те не са ми кукловоди, те са приятели“, заяви Трифонов.

А относно взаимоотношенията си с ДПС, той посочи, че последният път, в който се е виждал Ахмед Доган, е преди 15-16 години, когато е бил гост в неговото студио

Слави Трифонов обясни, че неговата майка и неговата сестра са тези, които са му казали кое е морално и кое не: „Те са хората, които са направили така, че да знам кое е почтено, кое е добро и кое е лошо“.

Нямам нищо с „Капъкуле“. Що не ме питате дали съм рептил?!

Попитан дали ИТН има някакво отношение с отстранената фирма от фитосанитарния контрол на границата с Турция при ГКПП Капитан Андреево, Трифонов декларира, че не е наясно с темата. „Аз съм за това да се спазва върховенство закона и при нарушения да има присъди, ако ще да става дума за „Капъкуле“, за кражба на яребици от пазара или кокошки. Нямам митничари на разположение, нямам нищо общо с финансово министерство, разбирането ми е, че начело на министерствата трябва да има хора, които разбират от управление, заяви той.

При настояването на водещия да се аргументира и да коментира темата, Слави Трифонов отново се разкрещя: „Искате да ме изкарате, че съм виновен за нещо? Нямам нищо с Капъкуле (...) Що не ме питате дали съм рептил, както пишат, да се покажа змийските люспи!? Защото е нелепо. Нямам нищо общо с капъкулета, депесета, ГЕРБ. Нямам кукловоди, имам приятели, в миналото съм се запознавал с много хора – от един обикновен човек от Чипровци до Михаил Горбачов и Лех Валенса, Брат Пит“, изтъкна шоуменът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама