Зеленски очаква загиналите руски войници да надхвърлят 40 000 този месец

08:15, 13 юни 22 25 1641 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руски сили са взривили мост, свързващ украинския град Северодонецк с града от другата страна на реката, с което са прекъснали един от възможните пътища за евакуация на цивилни, съобщи украинската страна.

Северодонецк остава епицентър на битката за контрол над Донбас. Части от града бяха разрушени в едни от най-кръвопролитните боеве, откакто Кремъл започна инвазията на 24 февруари. Украинските войски държат около една трета от Северодонецк.

В традиционното си изявление украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че основната тактическа цел на руснаците не се е променила и те продължават да оказват натиск в Северодонецк, където се водят тежки боеве.

Пожар в химически завод след бомбардировки в Северодонецк

Има натиск и по посока на Лисичанск, Бахмут, Славянск, отбеляза още Зеленски и допълни: „Руската армия се опитва да разположи части от резерва в Донбас. По всичко личи, че ще се опитат да хвърлят в битката зле обучени наборни войници. Русия може да прехвърли числото от 40 000 техни войници, загубени, още този месец. В никоя друга война от много десетилетия насам руснаците не са губили толкова много”.

Руски агенции пишат, че заради големите загуби Украйна изпраща на фронта неподготвени млади войници, които също загиват, цитират съобщения от украинска страна за липса на ред в командването и недостиг на боеприпаси.

Украинските пристанища, които все още не са завзети, остават блокирани и властите разчитат на сухопътни коридори до Румъния и Полша за износ на зърно. А в превзетия миналия месец Мариупол сепаратисткият лидер Денис Пушилин съобщи, че планира да изнесе през трети държави до 1 милион тона стоки до края на годината. Пушилин опроверга твърденията на украинските власти за епидемия от холера в Мариупол.

„Не искаше да чуе“: Зеленски е пренебрегвал предупреждение за руското нападение

Във Финландия генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна, че лидерската среща този месец не е крайният срок за удовлетворение на молбите на Хелзинки и Стокхолм за влизане в Алианса, пише БНР.

Столтенберг определи като основателни възраженията на Турция срещу двете кандидатури, свързани със сигурността.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама