Цветанов: Време е да се спре с интригите в коалицията

10:20, 13 юни 22 / Политика 25 1315 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В момента явно всеки се подготвя за предсрочни избори и никой не се интересува от решаването на проблемите на хората. Така председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов, който бе гост в предаването „оПозиция с Горан Благоев“ на Faktor.bg, коментира актуалната политическа обстановка у нас, съобщиха от партията. По думите му повечето хора се интересуват как ще могат да изкарат годината и как ще оцелеят през зимата, а в момента се занимаваме с вътрешните интриги на управляващата коалицията, вместо с политически решения, с които да се преодоляват проблемите.

Ако няма ясна политика, ясни политически послания и ясни решения, повярвайте, че хората ще се отегчат още повече от политическата класа и няма да отидат да гласуват. И това, може би, е и целта на системните партии. Защото те, при всички положения, имат едни твърди ядра и представете си, ако има 20% избирателна активност, как тези твърди ядра ще се консолидират. Тогава всъщност очакваната промяна за нещо по-добро, само ще си я мечтаем, но няма да може да се случи“, категоричен бе Цветан Цветанов.

Цветанов: Енергийната свързаност, която създава „Три морета“, ни защитава от Русия

Той отново призова парламентарните сили да подходят отговорно, независимо какво ще им коства като политически пасив. Нека и опозицията, която претендира, че има познания, да предложи и защити антикризисни мерки, призова Цветанов и добави, че това е нещо, което би се случило, ако у политиците има класа.

Управление без парламент би означавало, че ще се блокира всякаква възможност, да речем, за актуализация на бюджета, при необходимост. Няма да има и този парламентарен контрол, с който да сме спокойни, че няма да има залитане в една или друга посока“. Политическата криза блокира и администрацията във всяко едно ведомство, допълни Цветанов.

На въпрос кой има интерес от този хаос, Цветан Цветанов каза: „Разбира се, че на първо място Борисов“.

В своя анализ председателят на Републиканци за България припомни, че от правителството на бившия премиер така и не внесоха Плана за възстановяване и устойчивост, защото са искали след тях и – потоп. „Тук нямаше национално отговорно поведение“, категоричен бе Цветанов, като припомни също и че страната ни няма споразумение за новия финансов програмен период, започнал на 1 януари 2021г.

„Защо в правителството на Борисов от 2018-та до 2020 г. работиха експертни групи под ръководството на Томислав Дончев, но не внесоха и не подписаха споразумение с Европейския съюз? В момента всяка една община, всеки възможен вариант за някакво европейско финансиране – за култура, за образование, за регионално развитие и т.н., не може да ползва този финансов ресурс? Периодът за усвояването на тези средства е 7 години, 2 години вече са минали! Няма да можем да го ползваме, заради което в момента, представете си, една бедна България е като донор на Европейския съюз“, коментира Цветанов.

Цветанов: Украйна, Гърция и Молдова трябва да са част от Триморието

Имаме много проблеми, които ще стоят на дневен ред и точно затова трябва мъдрост и политическа зрялост, подчерта той.

Правителство на малцинството е мисия почти невъзможна, според него. „Аз все пак вярвам, че ще има някакъв разум в четворната коалиция, защото само преди няколко месеца всички тези партии се събраха и формираха кабинет“.

Цветанов подчерта, че нещата, които чуваме днес, не кореспондират със заявеното от тези формации в началото. Не кореспондират и с ревизията, която трябваше да бъде извършена за минал период: „Аз не мога да си обясня защо и към настоящия момент има един проект, който може да даде отговор на всички въпроси, които днес вълнуват хората за зависимостта ни от Русия, прокарването на руските интереси и евентуално, корупционните схеми и механизми. Това е „Турски поток“.

Цветанов каза още, че така наречената и представяна от Бойко Борисов диверсификация на газопреносната мрежа в страната с „Турски поток“, е изцяло обслужване на руските интереси.

На зрителски въпрос защо е била скрита от обществото информацията за случая „Гебрев“, при когото имаше данни за намеса на руската страна, Цветанов припомни: „Имах много ясна позиция каква трябваше да бъде реакцията ни, и смятах, че действително ще се присъединим към демократичния свят. За голямо съжаление тогава бях „смъмрен“, както се казва, от тогавашния премиер. Че това било моя лична позиция, че аз съм си бил един много ясен евроатлантик, но все пак трябва да се мисли по-разумно. Това беше и реакцията на руския посланик тогава – че моите действия не остават незабелязани от Москва. По същия начин отсъстваше и ясна позиция на Борисов и на кабинета към тогавашния момент, за да се присъединим към отзоваването на руски дипломати“.

Цветанов е категоричен, че следващите избори трябва да очертаят политическата посока на страната.

 „Изборът ни за влизане в Европейския съюз и да се присъединим към НАТО ни гарантира сигурността, просперитета и възможността българските граждани да пътуват свободно в свободния демократичен свят. Това е просперитет, това е солидарност, която може да получиш от по-богатите държави“. Затова и Северна Македония и Албания искат да се присъединят към тези съюзи, „защото знаят, че това е бъдеще, това е сигурност“.

Всички десни хора и формации с подобно мислене, е време да преглътнат егото си, убеден е Цветанов. „Да можем да седнем на една маса и да говорим по тази тема, по политики и по това, което трябва да консолидира демократичното дясно в страната“. Той изрази и позиция, че е повече от необходим десен алианс и че може да се гради платформа, на основата на заявени принципни позиции.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама