Джурасик свят: Господство

11:00, 13 юни 22 / Култура 25 2374 Шрифт:
Катерина Хапсали Автор: Катерина Хапсали

Всяко хубаво нещо има начало и край. Лошото е, когато първоначално добра идея се превърне в болезнено влачеща се с години манифактура, чиято единствена цел е да изстиска боксофиса докрай. Или, както го е казал народният гений: да тупа брашнения чувал, докато може...

Уви, „Джурасик свят: Господство“ далеч не връзва красива панделка на трилогията „Джурасик свят“, наследник на първоначалната трилогия „Джурасик парк“. Новият продукт вече срещна крайното неодобрение на филмовата критика и спокойно можем да кажем, че трейлърът е по-въздействащ от самото „зрелищно изживяване“ (или ето как понякога по-малко от 3 минути могат да надминат по емоционална стойност близо 2 часа и половина).

С режисьора Колин Тревъроу, който също така е работил по сценария с Емили Кармайкъл и Дерек Конъли, филмът определено дава податки, че франчайзът би трябвало да е вече на изчезване: репликите са безкрайно клиширани, героите говорят по-плакатно от поносимото, действието е толкова предвидимо, че трудно задържа вниманието, а посланията са безкрайно експлоатирани.

Заварваме планетата на етап, в който клонираните динозаври вече живеят и „ловуват“ заедно с хората, а научната корпорация „Биосин“ умело прокарва икономическите си интереси посредством безскрупулно генетично инженерство. Скакалци-зверове унищожават посевите по цял свят, ако използваните семена не са тези на компанията, и именно това е причината някогашният легендарен екип от оригиналния „Джурасик парк“ (някои от нас си спомнят за славната 1993-а!) отново да се събере – учените, изиграни от Сам Нийл, Лора Дърн и Джеф Голдблум представляват всъщност единственото достойнство на новото дино-творение.

Разбира се, този вторичен сюжет е свързан логично с голямата нишка на динозавърското присъствие в света на хората, както и с клонираната тийнейджърка Мейси Локууд (мда, внучка на великия д-р Локууд), изиграна от Изабела Сърмън. Естествено, филмовият й „татко“ Крис Прат е пословично неубедителен, смехотворен и трогателен в кожата си на постмодерен каубой, а за ролята на Брайс Хауърд като негова половинка критиците вече категорично обърнаха палеца си надолу. Филмът донякъде се оживява от свежото присъствие на ДеУанда Уайз, която освен, че пилотира умело всякакви бракми, претърпява развитие на образа – нещо, което не можем да кажем за останалите доста плоско скроени персонажи. Оригиналният диномайстор Стивън Спилбърг в случая е изпълнителен продуцент.

Не е необходимо да гледате филма, за да знаете, че злите капиталисти от „Биосин“ ще бъдат наказани, а положителните герои ще триумфират. Както и че героите на Сам Нийл и Лора Дърн най-накрая (или по-точно с 6 епизода закъснение) ще признаят химията помежду си, а тя далеч не е само сапиосексуална. Скакалците-разбойници, разбира се, ще бъдат генетично укротени и светът е спасен! Засега...

Естествено, „Джурасик свят: Господство“ има своята публика. Аз лично го гледах в претъпкана до последното място зала. И е безкрайно ясно, че слабостите на филма може да се окажат и негови силни страни, що се отнася до комерсиалната му реализация. Но е наистина жалко, че името на писателя Майкъл Крайтън, истинският „баща“ на оригиналната история, трябва да бъде забърквано в подобни изпълнения на холивудската поточна линия. И не мога да спра да се чудя дали, ако авторът беше жив, нямаше да поиска да се дистанцира по някакъв начин от хрумките на хора като Тревъроу и Кармайкъл.

Защото, независимо от творческата съдба на дино-поредицата, не бива да забравяме писателската мощ на Крайтън. Както и силата на ироничния му дух. Според една позабравена история, навремето Майкъл Крайтън, изумен от посредствените оценки, които получава от преподавателите си по литература в Харвард, предава едно есе на Джордж Оруел и получава еквивалента на 3 и половина. Интересно каква оценка би поставил на последния сценарий от франчайза...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама