Драстични нарушения: В затворите хапвали кашкавал от 20 лв.

14:12, 14 юни 22 / Политика 25 1881 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) е установила драстични нарушения при обществените поръчки за затворите, сключени през 2020-2021 г. Едно от тях е договор за 1,5 млн. лв. за дезинсекция в местата за изтърпяване на наказания. Парите са платени за обработка на над 8000 квадрата, работата е свършена от един човек и то за рекордния един час. Въпросната площ е два пъти по-голяма от сградата на Министерството на правосъдието.

Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова, която отчете резултатите от проверката на АДФИ пред журналисти. Нарушения за десетки милиони при обществените поръчки за затворите ще бъдат дадени на прокуратурата, допълни тя.

В над 20 обществени поръчки са установени груби нарушения - от планиране, през условията за участие, до изпълнение на договорите. АДФИ е издала няколко акта и е засякла дори елементи на измама.

„Реформа няма - има имитация“: Полицаи и надзиратели поискаха по-високи заплати

Друг фрапиращ пример е договор за 55 млн. лв. за 5 г. и е за доставка на храна. Цените на продуктите са максимални, което оскъпило храната на лишените от свобода, като че ли са в петзвезден ресторант. По думите на зам.-министър Емил Дечев при обиколките си в затворите е видял как килограм кашкавал се доставя за 20 лв., а литър олио - за 5 лв.

Според друга обществена поръчка е трябвало да се доставят униформи, тя е сключена почти на максимално допустима цена. Подобен е случаят и с поддръжката на климатици, при който от девет фирми осем са отстранени. Печели фирмата с най-висока цена. Същият подход е ползван и при подбора на фирма при обществена поръчка в пробационните служби, пише Offnews.bg.

През юни м.г. ръководеното тогава от Янаки Стоилов правосъдно министерство поиска от АДФИ да провери 4 обществени поръчки, възложени от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ (ДПФЗД).

Обществените поръчки, възложени от ГДИН, са за доставка на униформено облекло за нуждите на ГДИН – зимно и лятно специално облекло, и за извършване на дезинсекция и дератизация на сградите на ГДИН. Става дума за използваните препарати във връзка с ковид мерките в местата за лишаване от свобода, както и за периодичните мерки по обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.

Предметът на обществената поръчка, възложена от Главна дирекция „Охрана“, е доставка на 8 специализирани автомобили за нуждите на дирекцията, а в Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ трябваше да бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода.

Министерството на правосъдието поиска още от АДФИ да провери начина на формиране на цените за продажба на доставените в държавното предприятие стоки към изтърпяващите наказания в местата за лишаване от свобода.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама