2 в 1: ГЕРБ с вот за недоверие и завой към хартиените бюлетини

10:21, 15 юни 22 / Политика 25 1605 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Тази сутрин парламентарната група на ГЕРБ - СДС внесе в деловодството на Народното събрание вот на недоверие срещу кабинета Петков.

Вотът е за провала на правителството във финансово-икономическата политика, като под документа са се подписали всичките 59 депутати.  

ГЕРБ внася вот на недоверие срещу кабинета

Според правилника за работата на Народното събрание разискванията по проекта могат да започнат не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни след внасянето му в парламента. Гласуването му пък се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията, пише „Дневник“.

За приемането на вота обаче са необходими 121 гласа, което означава, че бившите управляващи ще трябва да намерят още 62 гласа. За събирането им ще са нужни всички групи извън управляващата коалиция - 34 от ДПС, 20 от „Има такъв народ“, 13 от „Възраждане“. Четирите групи имат общо 126 гласа.

Още вчера председателят на парламентарната група Десислава Атанасова съобщи, че за вота на недоверие ще бъдат поканени на консултации всички парламентарни групи, като се започне от най-малката - тази на „Възраждане“.

Решението на ГЕРБ ще попречи на избраната от правителството стратегия да бави внасянето на оставките на министрите от „Има такъв народ“ и номинациите за техни наследници, докато не бъдат прокарани актуализацията на бюджета и реформите в антикорупционната комисия. До днес напускането на петимата депутати от „Има такъв народ“ се тълкуваше в управляващото мнозинство като оптимистичен знак, че въпреки невъзможната на пръв поглед ситуация все пак ще се намери подкрепа в Народното събрание, която да позволи вече тройната коалиция да продължи да управлява.

В най-новата история на България правителство не е било сваляно с вот на недоверие.

Назад към хартиените бюлетини

Освен вот на недоверие ГЕРБ внесоха и промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщането на хартиената бюлетина като вариант за гласуване.

„Внесохме вота на недоверие към политиката на Кирил Петков, внесохме промени в Изборния кодекс за гласуване с бюлетини. Абсолютно убедени сме, че трябва да дадем възможност на българските граждани да гласуват и с хартиена бюлетина на предсрочните избори“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред журналисти в парламента, цитирана от БГНЕС. Като мотив депутатите от опозицията посочват „безпрецедентно ниската избирателна активност на последните парламентарни избори в последните 30 години“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама