Генчовска: Петков пое ангажимент пред Вархеи за сваляне на ветото на РСМ

12:52, 15 юни 22 / Политика 25 1578 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Кабинетът е предприемал действия в различна посока от МВнР по повод еврочленството на Северна Македония и вдигането на ветото. Това стана ясно от изслушването на външния министър Теодора Генчовска на закритото заседание на Народното събрание. То беше съпътствано от скандали между ПП, БСП и опозицията заедно с ИТН.

Премиерът Кирил Петков е обещал на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи да вдигне ветото за Северна Македония до края на юни. Това е станало по време на срещата му още на 17 февруари, съобщи Генчовска, предаде dir.bg

„Това беше моята първа среща с еврокомисаря Оливер Вархеи. На срещата присъстваха 7-8 души от екипа на МВнР и както на всички срещи, беше изготвена паметна бележка от тази среща. Тази паметна бележка е открита и потвърждава точно това, което поставихте във вашия въпрос“, заяви министър Генчовска, цитирана от БГНЕС.

По този начин тя отговори на въпроса на Костадин Костадинов дали Вархеи е споделил пред нея, че в разговора си с Кирил Петков на 17 февруари българският премиер е поел ангажимент да вдигне ветото за РСМ до края на френското председателство, т.е. до края на юни. Подробност външният министър не можа да разкрие с аргумента, че паметната бележка от разговора е засекретена в деловодството на Народното събрание.

През април външнополитическият съветник на Кирил Петков - Весела Чернева, е изпратила предложение за ревизиране на рамковата позиция на България. В него е липсвала позицията ни за езика, а европейските гаранции за изпълнение на договора за добросъседство ставали несъстоятелни. Министерството на външните работи е отхвърлило този документ като погрешен,  стана ясно при изслушването на Генчовска.

„На 24 май съветникът по външна политика на премиера предлага текст, който предвижда правата на българите в Северна Македония в Конституцията и изпълнението на договора ни със Скопие от 2017 да бъдат извадени от преговорната рамка и да бъдат вкарани само в изявления на Френското председателство“, разкри външният министър в отговор на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. 

 „Основният проблем от тази ситуация е, че докато МВнР се опитва да преговаря, от другата страна се е създавало впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че МВнР не е важно и няма смисъл да се преговаря с него“, каза Генчовска.

В началото на май работата на МВнР продължила и за по-малко от месец е бил регистриран напредък: напълно е отпаднало изискването на Скопие включването на българите в Конституцията на Северна Македония да се случи едва преди края на преговорите за членство. Запазила се е и българската позиция за езика, като Генчовска заключи, че това решение е политическо и извън правомощията на Външно министерство.

Явно двойна политика се е водела по отношение на Македония, заключиха депутати от ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“ след изслушването на Генчовска. От ГЕРБ и ИТН пък заключиха, че днешното решение на МС, анонсирано от премиера, прескача Външно министерство.

Скандал дали заседанието да е засекретено

И настояха отново да бъде засекретено заседанието, след като управляващите го засекретиха с второ гласуване, за да разберат „извършено ли е национално предателство, или не е“. Опозицията поиска заседанието отново да се закрие, за да могат да задават въпроси по секретните документи на Външно министерство.

Председателят на парламента Никола Минчев отказа, тъй като в искането на ИТН не е било посочено, че ще се обсъждат секретни документи. Отказът му провокира дружни викове „Оставка!“ в пленарната зала.

„Днес вие прекалихте, г-н председател. Така, както се наложи да се извините миналата седмица, ще ви се наложи да го направите и днес. Дано не е последното, което ще ви се случи на поста председател на НС“, предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Кирил Петков дойде като Просто Киро и ще си тръгне като Поп Кръстьо“, заключи Костадин Ангелов.

Опозицията обвини управляващите, че се опитват да скрият „националното предателство“ на Кирил Петков с отказа да засекретят отново заседанието.

„Това е един евтин спектакъл, това е един сценарий и е обидно за българския народ. Хората, които искат да го гледат, могат да платят 78 стотинки и да си го гледат“, отвърна председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ами 19:32, 15 юни 22

Прости чалгари. Ще съсипят държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама