Сирени за въздушна тревога над главите на Макрон, Драги и Шолц в Киев

12:14, 16 юни 22 25 1680 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Сирени обявиха въздушна тревога на територията на украинската столица Киев няколко часа след пристигането в Украйна на Еманюел Макрон, Марио Драги и Олаф Шолц, съобщи украинският канал РБК с позоваване на картата на въздушните тревоги на Украйна. Буквално в същото време германският канцлер Олаф Шолц обяви, че помощта на Европейския съюз за Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

Западът ще изпрати още оръжия на Украйна

Според информация на германския „Билд“ тримата европейски лидери се намират в момента в хотел в Киев. Часове след тях в столицата с отделен влак е пристигнал и румънският президент Клаус Йоханис.

РБК напомня, че ракетни атаки срещу Киев имаше и по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, а Русия стреля по Одеса, докато там беше Шарл Мишел и се наложи председателят на Европейския съвет да се укрие в бомбоубежище.

До момента няма данни за ракетни попадения на руската армия по цели в Киев през последните часове и не може да се прецени пряката опасност за европейските политици от руски обстрел. Системата за противовъздушна отбрана и оповестяване на населението е централизирана и след изстрелване на ракети ПВО на Украйна активира сирените във всички потенциално застрашени населени места, понякога в почти цялата страна.

Междувременно ръководителят на офиса на украинския президент Володимир Зеленски Андрей Ермак съобщи, че тема на разговорите на европейските лидери в Киев в частност ще бъдат и продоволствената сигурност на Европа, доставките на въоръжение и подкрепата за Украйна. Тримата ще посетят и Ирпен.

Преди разговорите със Зеленски германският канцлер Олаф Шолц направи политическа декларация за помощта на страната си и Европейския съюз за Украйна. „Ние искаме не просто да покажем солидарност, искаме да уверим, че помощта, която организираме – финансова, хуманитарна, но също така и когато се отнася за въоръженията, ще продължи. И, че ние ще я продължаваме дотогава, докогато това е необходимо за борбата на Украйна за нейната независимост“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама